Posljednji ruski trzaj o novom visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini

Večeras po bosanskohercegovačkom vremenu održat će se zasjedanje Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN), koje je važno za našu državu zbog posljednje tačke, a to je rasprava o budućem visokom predstavniku.

Kao petu tačku dnevnog reda 15 ambasadora članica Vijeća sigurnosti UN-a razmatrat će situaciju u Bosni i Hercegovini, a fokus bi trebala biti podnesena ostavka Valentina Inzka i imenovanje novog visokog predstavnika koji je izglasan na Vijeću za implementaciju mira.
To je ujedno posljednja šansa Rusije, koja se usprotivila imenovanju Christiana Schmidta za novog viskog predstavnika, da u domen rasprave dovede to pitanje. Sve zemlje članice PIC-a, izuzev Rusije, su podržale Schmidta, ali je Rusija insistirala da se o imenovanju glasa i u Vijeću sigurnosti, gdje ta država ima pravo veta.

Taj stav zastupa i većina političkih predstavnika iz entiteta Republika Srpska. Ipak, ranija praksa i primjer imenovanja Christiana Schwarz-Schillinga za visokog predstavnika 2005. godine potvrđuju da to ne mora biti praksa, već da je dovoljno samo informirati Vijeće sigurnosti o imenovanju visokog predstavnika.

U pismu viskog predstavnika Paddyja Ashdowna upućenom Vijeću sigurnosti naglašeno je da je Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (PIC), koje čine SAD, Kanada, Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Italija, Rusija, Japan, Predsjedništvo Evropske unije, Evropska komisija i Organizacija islamske konferencije (OIC), koju predstavlja Turska, već imenovao novog visokog predstavnika.

“Pišem vam povodom nedavnog sastanka Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC), kako bih vas obavijestio da je Christian Schwarz-Schilling iz Njemačke izabran da me naslijedi na funkciji visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini”, napisao je Ashdown.

Potom je Ashdown ukazao na to da bi Vijeće sigurnosti trebalo razmotriti ovo imenovanje. Dakle, nije riječ o obaveznom davanju saglasnosti za imenovanje.

“Obaviješten sam da bi ovu informaciju trebalo proslijediti Vijeću sigurnosti na razmatranje i moguće postizanje dogovora”, potcrtao je.

Ashdown je u pismu naveo i to da je već utvrđen datum primopredaje dužnosti.

Slična situacija je i sada. Inzko je podnio ostavku, a dogovoren je datum dolaska novog viskog predstavnika, a to je 1. august. Ipak, Rusija ne želi propustiti šansu da makar još jednom na polje rasprave dovede to pitanje. Zbog toga je ruski ambasador u UN-u jučer pisao predsjedavajućem Vijeća sigurnosti, ambasadoru Estonije.

Večeras bi se na zasjedanju trebala obratiti i Bisera Turković. Zasjedanje počinje u 21 sat po našem vremenu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79