Poslodavci prijete tužbama: Štetu zbog Vranduka lako ćemo dokazati, gubimo 100 eura po satu!

Ova rekonstrukcija je primjer kako ne treba raditi, a tužbe podnosimo zbog otkaza radnicima, zatvaranja pogona, redova vožnji koje ne poštujemo, kažu privrednici.

M-17 je saobraćajna žila kucavica. Zahtijevamo da direktor JP Ceste FBiH podnese ostavku, kaže Kotorić
Pojedine kompanije primorane su bile ugasiti dijelove firme smještene u drugim gradovima i dati otkaze radnicima.

Poslodavci će tužiti JP Ceste Federacije BiH zbog šteta izazvanih rekonstrukcijom tunela Vranduk koja traje od jeseni prošle godine, potvrdili su iz Upravnog odbora Udruženja poslodavaca FBIH.

Bez alternative

Članovi UO UPFBiH naglasili su da za nastalu štetu neko mora snositi odgovornost, naročito ako se ima u vidu da investitor i izvođači radova nisu pravovremeno osigurali adekvatan alternativni pravac. Naime, ovaj pravac koji se trebao koristiti kao alternativni nije prethodno bio saniran i pripremljen da ga koriste teretna i druga motorna vozila.

– Alternativni pravac je saniran istovremeno sa rekonstrukcijom tunela Vranduk što je nedopustivo. Najveću odgovornost za velika oštećenja koja ugrožavaju sigurnost saobraćaja na alternativnom pravcu snosi JP Ceste Federacije BiH, jer nisu pravovremeno iskoordinirali njegovu pripremu za neometano odvijanje putničkog i teretnog saobraćaja. Također je upitna i dužina rokova za izvođenje radova na rekonstrukciji tunela Vranduk u trajanju od 18 mjeseci, naročito ako se ima u vidu činjenica da se radi o glavnoj putnoj komunikaciji i privrednoj poveznici sjever-jug. Zbog svega navedenog, privrednici su od UPFBiH tražili da, u njihovo ime, pokrene postupak za naknadu štete tužbom protiv JP Ceste FBiH, saopštili su iz UPFBiH.

Ibrahim Meškić, potpredsjednik UO Grupacije poslodavaca Zeničko-dobojskog kantona, rekao nam je da poslodavci iz ZDK-a i FBiH trpe ogromne štete zbog rekonstrukcije tunela Vranduk, “koja je primjer kako ne treba raditi”.

Ibrahim Meškić, potpredsjednik UO Grupacije poslodavaca Zeničko-dobojskog kantona, rekao nam je da poslodavci iz ZDK-a i FBiH trpe ogromne štete zbog rekonstrukcije tunela Vranduk, “koja je primjer kako ne treba raditi”.

– Poslodavci su odlučili tužiti JP Ceste FBiH kao investitora i tražiti naknadu štete. Udruženje poslodavaca Federacije ne može biti nosilac tužbe, ali može zastupati interese pojedinačnih poslodavaca koji su pretrpjeli štetu i može koordinirati ovu aktivnost oko utuživanja JP Ceste FBiH. To znači da svaki pojedinačni poslodavac mora iskazati svoju štetu, mora je dokazati a što se tiče uzročno-posljedičnih odnosa između onoga ko čini štetu, a to je izvođač radova zajedno sa investitorom, još treba da utvrdimo samo protivpravnost kao bitan element da sudovi dosude štetu u korist poslodavaca, što je, vjerujte, lako dokazati, kazao je Meškić.

Dodao je kako procjene govore da dnevne štete u prosjeku iznose milion maraka. Ako je stajanje jednog kamiona sa cisternom ili sa hladnjačom koja mora raditi dva do tri sata – 100 eura, onda je jasno koliko to košta privredu.

– Druga stvar je što je onemogućena djelatnost pojedinih firmi koje se bave sezonskim voćem, povrćem, prehranom. Mnogi su zatvorili svoje poslovne jedinice i predstavništva u dijelovima zemlje koji se snabdijevaju putem ove putne komunikacije M-17 kroz tunel Vranduk, istakao je Meškić.

Najveće štete u Zeničko-dobojskom kantonu najvjerovatnije ima kompanija Almy iz Zenice, koja ima na desetine kamiona, autobusa, radnih mašina.

Ismet Begić, vlasnik Almyja, jučer je bio u Crnoj Gori. U kratkom razgovoru, potvrdio nam je da zbog rekonstrukcije tunela Vranduk imaju ogromne finansijske štete. Almy se bavi transportom, građevinom, turizmom, hotelijerstvom, a imaju i turističku agenciju.

Da im čekanje u Vranduku svakodnevno stvara velike probleme, potvrdili su i iz transportne, putničke i turističke agencije Biss-tours iz Zenice koja ima poslovnice i u Sarajevu, a voze i robe i putnike u zemlji i inostranstvu.

Pismo Novaliću

– Naše preduzeće se bavi prevozom putnika u domaćem saobraćaju kao glavnom djelatnošću. Bavimo se uvoznim i izvoznim turizmom, a za mjesec otvaramo hotel u Zenici. Muči nas problem čekanja zbog radova u tunelu Vranduk na magistralnom putu M-17. Imamo marketinške i finansijske probleme zbog toga. Imamo veću potrošnju energenta zbog stajanja u koloni, u ljetnom periodu rad klime, u zimskom periodu rad autobusa pod stalnim režimom. Imamo smanjenje broja putnika, redovi vožnje više nisu usklađeni. Imamo po rasporedu tačno vrijeme kada treba da stignemo, ne možemo doći na vrijeme zbog čekanja i gužvi, putnici odlaze ili sa drugim prevozom ili drugim prevoznim sredstvima, izjavio je Samir Hamzić, direktor Privrednog društva Babić Biss-tours.

Kasim Kotorić, predsjednik UO Grupacije poslodavaca ZDK-a, nedavno je poslao pismo federalnom premijeru Fadilu Novaliću, kojim ga poziva da Vlada FBiH pozove na odgovornost rukovodstvo JP Ceste FBiH zbog rekonstrukcije tunela Vranduk prenosi Oslobođenje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79