Poslodavci srednjoškolcima “krpe rupe” zbog godišnjih odmora

Nedostatak radne snage u Republici Srpskoj, prema riječima poslodavaca, pogotovo dođe do izražaja za vrijeme godišnjih odmora pa se, kako kažu, snalaze tako što angažuju srednjoškolce kako bi popunili prazna radna mjesta.

“Problem s nedostatkom radnika imamo tokom cijele godine, a u toku godišnjih odmora pogotovo. To najviše osjete poslodavci u ugostiteljstvu i turizmu zbog povećanog obima posla, pa se jedan dio mojih kolega snalazi tako što angažuje punoljetne srednjoškolce koji su na raspustu”, istakao je za “Nezavisne” Dragutin Škrebić, predsjenik Unije udruženja poslodavaca RS.

Upozorio je da je problem radne snage sve veći, te da poslodavci nisu ni svjesni šta ih sve čeka, niti kako će to prevazići.

“Mi smo prije dvije godine radili analizu i demografske promjene stanovništva u RS i proces odliva radne snage je duplo brži od onog koji smo prognozirali prije dvije godine. Veoma je teško predvidjeti šta će nam se desiti i šta nas čeka u narednom periodu”, navodi Škrebić.

Ipak, ima i onih koji u tom periodu čak pribjegavaju i nelegalnim radnjama pa, prema riječima Željka Tatića, predsjednika Udruženja radnika ugostiteljstva i turizma RS, više od 50 odsto ugostiteljskih radnika nema plaćen godišnji odmor.

“Zakon je još na strani poslodavaca, s obzirom na to da većina radnika radi na neodređeno”, tvrdi Tatić za “Nezavisne”.

Dodao je da se o ovome priča već nekoliko godina, ali da nema pomaka zbog definisanja pojedinih zakona.

“Smataramo da bi bilo dobro uvođenje turističke inspekcije koja bi ovaj sektor dovela u red, naravno ako ta inspekcija bude stručna. Jedan od razloga nedostatka radnika je i taj što je u ovoj branši sve nakaradno i nedefinisano”, zaključio je Tatić.

U Inspektoratu Republike Srpske su kazali da se radnici u praksi rijetko obraćaju inspekciji rada sa žalbom da im poslodavac uskraćuje pravo na godišnji odmor.

“Tek kada iz nekog razloga prestane njihov radni odnos, događa se da radnici dostavljaju žalbe u kojima navode, između ostalog, da smatraju da im je povrijeđeno pravo na odmor, ali u tom trenutku oni više nemaju status radnika i sve dalje naknade mogu tražiti isključivo putem suda”, kazali su u Inspektoratu za “Nezavisne”.

Dodali su da je Zakonom o radu propisana kazna od 2.000 do 12.000 maraka za poslodavca ako radniku ne omogući da koristi godišnji odmor, te ističu da se kontrola poštivanja prava radnika na godišnji vrši uvidom u dokumentaciju i evidencije poslodavaca, kao što su ugovor o radu, rješenje o godišnjem odmoru, evidencija o dnevnoj prisutnosti radnika, platne liste i drugo.

“U 2018. godini republička inspekcija rada je izvršila više od 850 provjera u vezi s ostvarivanjem prava na godišnji odmor. Najčešća nepravilnost koju su inspektori konstatovali uvidom u dokumentaciju u oko 20% kontrola jeste da poslodavci nisu donijeli pismeno rješenje kojim se utvrđuje dužina i vrijeme trajanja odmora za svakog zaposlenog radnika pojedinačno”, kazali su u Inspektoratu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79