Poslodavci traže ukidanje odluke o kontroli cijena

Udruženje poslodavaca FBiH je uputilo dopis ministru trgovine FBiH Zlatanu Vujanoviću u kojem se traži da se Odluka o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena („Službene novine Federacije BiH”, broj: 25/20) stavi van snage.

Naime, na području Federacije BiH ukinuto je stanje prirodne nesreće, a Odluka je donesena u vrijeme proglašenja stanja nesreće zbog pojave koronavirusa na području Federacije BiH. Donošenje Odluke bila je jedna od mjera za sprečavanje negativnih ekonomskih posljedica izazvanih pojavom koronavirusa.

Obzirom da je prestalo stanje nesreće, a ujedno i uvjeti za propisivanje mjera kontrole cijena, neophodno je da se Odluka stavi van snage.

U većini zemalja u regionu odluke o mjerama za kontrolu cijena prestale su važiti, a u zemljama u kojima nije prestalo važenje istih preduzete su potrebne aktivnosti za ukidanje Odluka.

Također, i u Republici Srpskoj je predmetna odluka stavljena van snage. Postojanje Odluke samo u jednom entitetu dovodi do nejednakih tržišnih uslova i velikih gubitaka poslovnim subjektima koji posluju na području Federacije BiH i Republike Srpske, navodi se u dopisu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79