Poslodavci u BiH sve više traže radnike i u školskim klupama

Poslodavci u Bosni i Hercegovini sve više traže radnike, a mnogi od njih sada tragaju za potencijalnim zaposlenicima već dok su u školskim klupama. Sve više srednjoškolaca odlučuje se za radne prakse kako bi stekli iskustvo i zaradili nešto novca.

U ovom kontekstu, postoji inicijativa za implementacijom dvojnog obrazovanja u Bosni i Hercegovini, slično sistemu koji se primjenjuje u mnogim europskim zemljama. Ovo bi omogućilo učenicima da steknu stvarno iskustvo rada dok su još u školi, što bi ih pripremilo za tržište rada i olakšalo pronalaženje posla nakon završetka školovanja.

Dvojno obrazovanje temelji se na partnerstvu između škola i poslodavaca, a osnovni cilj je osigurati da učenici stječu vještine i znanje koje odgovara potrebama tržišta rada.

Neki kantoni u Bosni i Hercegovini već pripremaju zakone i inicijative za implementaciju dvojnog obrazovanja. Planira se postupno povećanje broja dana koje učenici provode na praktičnoj nastavi u kompanijama kako bi stekli praktično iskustvo.

Osim što bi pomoglo mladim ljudima da se bolje pripreme za tržište rada, dvojno obrazovanje također bi moglo smanjiti stopu nezaposlenosti u zemlji i doprinijeti ekonomskom rastu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79