Poslodavci u FBiH tražili da se smanje penzije kako bi se njima pomoglo

Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine je uputilo poziv zastupnicima u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH da ne usvoje Prijedlog zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica, kojeg je Vlada FBiH uputila u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku.

To zakonsko rješenje će, smatraju poslodavci, imati višestruke negativne posljedice na privredu FBiH, te će “mnoge kompanije, naročito u segmentu malih i srednjih preduzeća koja su morala obustaviti proizvodnju, biti prisiljene otpustiti radnike”.

– Već sada imaju problem sa isplatama minimalnih plaća, direktnih i indirektnih poreza i doprinosa za mart – navodi se u zahtjevu Udruženja poslodavaca FBiH.

Izvori Faktora iz Vlade FBiH ističu da raniji pregovori Udruženja poslodavaca FBiH i Vlade FBiH nisu urodili plodom zbog megalomanskih zahtjeva poslodavaca.

Prijedlog zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica, podsjetit ćemo, podrazumijeva subvencioniranje doprinosa za uposlenike. Međutim, za poslodavce to nije bilo dovoljno, te traže i subvencioniranje plaća uposlenika, što Vlada FBiH nije u mogućnosti ispuniti zbog ograničenosti fondova kojima raspolažu.

Iz Udruženja poslodavaca FBiH su, naime, ponudili “rješenje”, a to je reduciranje socijalnih fondova, odnosno reduciranje izdvajanja za penzije, invalidnine i boračke naknade, te da se ta akumulirana sredstva iskoriste za subvencioniranje neto plaća radne snage tih poslodavaca.

Taj prijedlog je, tvrde naši izvori, za Vladu FBiH bio neprihvatljiv, s obzirom na to da umanjenje penzija nije jedna od opcija za saniranje ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa. Poslodavci, s druge strane, nisu imali razumijevanje, te insistiraju da Vlada u potpunosti sanira sve posljedice.

Komentar na taj zahtjev smo namjeravali zatražiti od predsjednika Udruženja poslodavaca FBiH Adnana Smailbegovića, koji nije odgovarao na naše telefonske pozive prenosi Faktor.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79