Poslodavcima koji ne budu otpuštali, Vlada KS osigurat će plaće za radnike u iznosu od 406 KM

Vlada Kantona Sarajevo će na sutrašnjoj sjednici službeno potvrditi odluku o kratkoročnoj mjeri čiji je cilj zadržavanju radnika na postojećim radnim mjestima i pomoći privrednim subjektima u KS.

Aktivirana VIBER grupa o aktuelnostima vezanih za koronavirus Covid-19

Od poslodavaca se traži da zadrže sve radnike, a radnike da ne potpisuju nikakve sporazume o prekidu radnog odnosa, poruka je kantonalnog premijera Maria Nenadića prenosi Faktor.

– Vlada KS je pripremila kratkoročnu mjeru s ciljem zaustavljanja otpuštanja radnika dok su na snazi naredbe Kriznog štaba odnosno dok je proglašeno stanje nesreće.

Prva mjera usmjerena je na zadržavanje radnika na postojećim radnim mjestima. Svim privrednim subjektima na području Kantona Sarajevo kojima je odlukama štabova Civilne zaštite zabranjen rad na temelju datuma o primjeni istih, a koji su zadržali broj radnika na dan 31.3.2020. godine, u odnosu na prethodni mjesec uz ispunjenje obaveza po osnovu javnih prihoda, prema evidenciji Porezene uprave FBiH, osim onih radnika kojima je istekao ugovor o radu ili su sporazumno prekinuli radni odnos, osigurati sredstva za isplate plaća za mart do visine minimalne plaće definirane općim kolektivnim ugovorom u iznosu od 406 KM u zavisnosti od djelatnosti kojoj pripada pojedini radnik – kazao je Nenadić dodajući:

– Imamo 42 djelatnosti i nisu svi u isto vrijeme prekinuli rad. Izvjesno je da će se i u aprilu nastaviti primjena ove odluke. Cilj je zaustaviti davanje otkaza radnicima u privredi – istakao je Nenadić

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79