Poslovi preletača Save: Sječa drveta tokom pandemije poskupjela 115 hiljada KM!

Vršilac dužnosti direktora Elektrodistribucije Pale Aco Stanišić, inače odbornik DEMOS-a Nedeljka Čubrilovića u Skupštini opštine Pale, nije ni trepnuo kada je, mimo plana javnih nabavki, iznos za ovogodišnju sječu na trasama povećao za 115.848 KM. Firmi “Desko”, SPS-ovog poslanika u NSRS Save Vulića, za raskresavanje trasa dalekovoda dao je 817.789 KM. Preduzeće iz sistema Elektroprivrede RS za samo godinu dana potonulo je za pet miliona KM

Narodnom poslaniku Socijalističke partije Srpske Savi Vuliću biznis izuzetno dobro funkcioniše. Osim što je u odličnoj političkoj formi pa stranke mijenja s doručka, njegova firma “Desko” iz Bratunca je, bez konkurencije, pobjednik na tenderima Elektrodistribucije Pale. Umjesto dosadašnjih oko 700.000 KM za raskresavanje trasa za dalekovode, Savo je u izbornoj, a korona godini iznos za isti posao povećao na 817.789 KM. piše Žurnal.

Vršilac dužnosti direktora ovog preduzeća u sistemu Elektroprivrede Republike Srpske Aco Stanišić, inače odbornik DEMOS-a Nedeljka Čubrilovića u Skupštini opštine Pale, nije ni trepnuo kada je, mimo plana javnih nabavki, iznos za ovogodišnju sječu na trasama povećao za 115.848 KM.

Nije ga brinula ni činjenica da mu je preduzeće pribilježilo gubitak od 2,83 miliona KM, iako je godinu ranije prikazalo dobit od skoro dva miliona KM. Potonuće od gotovo pet miliona KM javnosti nije naročito objašnjavao.

Međutim, Stanišić zna kako funkcioniše posao na tenderima, s obzirom na to da njegova porodična firma “Stanišić”, nakon formalno raspisanih javnih nabavki i sistema jedna primljena – jedna prihvatljiva ponuda, asfaltira paljanske puteve, o čemu je “Info Veza” detaljno pisala. Početkom godine tako je, kao menadžer u javnom preduzeću, planom predvidio da će raskresavanje koštati 702.000 KM sa uračunatim PDV-om.

Tender je raspisao u julu ove godine, a kako je posao i prethodnih godina dobijao Vulićev “Desko”, dileme nije bilo. SPS-ov Savo poslao je ponudu od 701.941 KM, samo 59 KM jeftiniju od procijenjene vrijednosti radova. Posao, kao jedini prijavljeni, i dobija – 10. avgusta. Zadatak mu je bio da raščisti 253,5 hektara, odnosno da ukloni 260 stabala u roku od dva mjeseca.

Međutim, i Savo i Aco vjeruju da privatno tendersko partnerstvo ne može da bude procesuirano, pa 12. oktobra, tačno dva mjeseca nakon potpisivanja prvobitnog ugovora, oči u oči dogovaraju isplatu dodatnih 115.848 KM.

Netransparetnim pregovaranjem bez objave obavještenja u javnosti Savin “Desko”, i zvanično, od Elektrodistribucije Pale 23. oktobra, dolazi do tog iznosa, koji mu je dat iz džepa građana. Ukupno – 817.789 KM.

‘AJ TAMO, ‘AJ ‘VAMO

Politički put bratunačkog biznismena Vulića, trenutno stacioniranog u SPS Gorana Selaka, izuzetno je zanimljiv. Njegove ime u žižu dospijeva 22. januara 2017. godine, kada je kao odbornik “Pokreta za preokret”, zajedno sa dvojicom lokalnih opozicionih odbornika, prešao u redove vladajućeg SNSD-a.

Osuđujući tadašnje “nametanje sankcija SAD predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku”, sa novim stranačkim kolegama očekivao je da iste “budu ukinute dolaskom administracije novog američkog predsjednika Donalda Trampa”. Na glas iz Bratunca Tramp se nije osvrnuo, jer je njegova administracija raniju odluku o Dodiku samo potvrdila!

Poslanik Savo tada je “osudio probosansku politiku ‘Saveza za promjene’, koja ugrožava opstanak i ovlaštenja Republike Srpske i konstitutivnost srpskog naroda u BiH” te je tražio smjenu tadašnje lokalne “nenarodne vlasti”.

Nešto kasnije ispostaviće se da SNSD nije dobar za Vulića pa će prići Socijalističkoj partiji Petra Đokića. Ali, kako će Đokić kliznuti u nemilost Dodikovu, tako će Savo:

“Birači me pitaju: ‘Savo, u kakvoj si ti to partiji kad ti je predsjednik takav!? – a ja ne znam šta da im odgovorim na to. Ako je samo 10 odsto istina od onog što vidimo u medijima, to je strašno”.

Skrasio se uz odmetnutog Selaka, u poslaničkoj klupi Narodne skupštine RS.

Uz politički, i biznis put Vulića je zanimljiv. Skupe, desetine i stotine hiljada maraka vrijedne tendere, od te 2017. godine, počeo je da dobija od Elektrodistribucije Pale. Redovno angažovan na – raskresavanju.

Prihod porodične firme “Desko” samo prošle godine iznosio je 4.212.280 KM. Poređenja radi, prošlogodišnji budžet Bratunca bio je 7.486.200 КМ.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79