Posmatrači Koalicije “Pod lupom” do sada zabilježili 238 izbornih nepravilnosti

Stotinu dugoročnih posmatrača/ica Koalicije „Pod lupom“ je zabilježilo 238 slučajeva izbornih nepravilnosti, od čega se 81 slučaj odnosi na preuranjenu, zakonom zabranjenu kampanju u svakoj trećoj opštini/gradu u Bosni i Hercegovini.

“Prema Izbornom zakonu BiH zabranjen je bilo koji oblik plaćenog političkog oglašavanja u vremenu od datuma raspisivanja izbora do zvaničnog početka izborne kampanje. Ovakav vid preuranjene kampanje predstavlja evidentno kršenje odredbi Izbornog zakona BiH”, rekao je izborni analitičar Koalicije “Pod lupom” Srđan Ostojić.

Sljedeća najučestalija izborna nepravilnost odnosi se na zloupotrebu javnih resursa i zloupotrebu funkcija, najčešće kroz intenziviranje javnih radova i učešće javnih službenika u kampanji političkih subjekata. Ukupno su zabilježena 54 slučaja ove nepravilnosti.

Po broju zabilježenih slučajeva slijedi – 19 slučajeva pristrasnog medijskog izvještavanja, 13 slučajeva pritiska na medije ili NVO-e, te po 11 slučajeva zloupotrebe ličnih podataka u svrhu glasanja putem pošte i raspirivanja etničke, vjerske ili rasne netrpeljivosti. Posebno zabrinjava 10 zabilježenih slučajeva pritiska na birače i kupovine glasova – saopćeno je iz Koalicije „Pod lupom“.

Ostali slučajevi zabilježenih izbornih nepravilnosti odnose se na: neažurnost biračkog spiska u osam općina, pet slučajeva nezakonite trgovine biračkim mjestima u biračkim odborima, veće prijave ili odjave birača u dvije općine, te 24 slučaja drugih vrsta nepravilnosti.

Dugoročni posmatrači/ce Koalicije, osim što posmatraju rad i sjednice lokalnih izbornih komisija, prate i aktivnosti predviđene izbornim kalendarom i poštivanje rokova. Zabrinjava podatak da čak 62 lokalne izborne komisije ne održavaju redovne sedmične sjednice – navode iz ove koalicije.

“Prema izvještajima posmatrača, četiri lokalne izborne komisije nisu održale nijednu sjednicu u periodu posmatranja, a to su Istočno Novo Sarajevo, Novi Grad, Pale (FBiH) i Stari grad Sarajevo”, izjavio je projekt-menadžer Koalicije “Pod lupom” Dario Jovanović.

Četiri lokalne izborne komisije još uvijek rade u nepotpunom sastavu, nemaju sve članove, a to su Goražde, Teslić, Kupres RS i Petrovac. U pet lokalnih izbornih komisija navode da nemaju adekvatne uslove za rad, a to su Bihać, Bosansko Grahovo, Istočno Novo Sarajevo, Sanski Most i Višegrad.

Iako je to obaveza propisana od CIK-a BiH, usvojen poslovnik o radu nema jedna izborna komisija (Vitez). Deset lokalnih izbornih komisija ne poštuje odredbe zakona koji se odnose na ravnopravnost spolova i to podjedanko, pet na štetu žena i pet na štetu muškaraca.

Rokovi predviđeni izbornim kalendarom CIK-a u najvećoj mjeri se poštuju od lokalnih izbornih komisija. Zabilježen je samo jedan slučaj u općini Ravno da izvod iz Centralnog biračkog spiska nije bio javno dostupan građanima na vrijeme.

U izvještajnom periodu uloženo je ukupno sedam prigovora političkih subjekata lokalnim izbornim komisijama, a koji se odnose na trgovinu mjestima u biračkim odborima, stranačku pristrasnost lokalnih izbornih komisija i zloupotrebu ličnih podataka u svrhu glasanja putem pošte.

Trenutne aktivnosti Koalicije „Pod lupom“ provode se kroz STEP projekat kojeg finansira Evropska unija, a sufinansira Ministarstvo vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država.

Projekat STEP jača ulogu i kapacitete civilnog društva i građana BiH da efikasno podrže procese demokratizacije doprinoseći slobodnim i poštenim izborima u BiH. U sklopu misije građanskog, nestranačkog posmatranja Lokalnih izbora 2020. godine Koalicija „Pod lupom“ na izborni dan planira angažman 3.000 nestranačkih, građanskih posmatrača izbornog dana na biračkim mjestima širom BiH – navodi se u saopćenju.

“Cilj Koalicije ‘Pod lupom’ su slobodni i pošteni izbori kao i zaštita glasova građana birača. Nas ne zanimaju rezultati izbora – zanima nas da ti rezultati budu stvarni odraz izborne volje građana i na tome predano radimo šest godina”, izjavio je član Strateškog odbora Koalicije „Pod lupom“ Ilija Trninić.

Iz Koalicije “Pod lupom” apeluju da ovi lokalni izbori proteknu u demokratskoj atmosferi, mirno i dostojanstveno, te pozivaju građane da izađu i ostvare svoje pravo glasa. Posmatrači Koalicije „Pod lupom“ će dati sve što je u njihovoj moći da im to pravo niko ne naruši prenosi Klix.

Podsjećaju građane i građanke Bosne i Hercegovine da se mogu prijaviti za posmatrače/ice izbornog dana na besplatni broj telefona 080 05 05 05 ili putem web stranice www.podlupom.org, te da prijave uočene izborne nepravilnosti putem navedenih kontakata.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79