Posmrtni ostaci žrtve genocida u Srebrenici pronađeni na području općine Ilijaš

Posmrtni ostaci jedne žrtve genocida počinjenog 1995. godine u Srebrenici, 25 godina nakon zločina, pronađeni su na području općine Ilijaš, potvrdila je za Anadolu Agency (AA) Emza Fazlić, glasnogovornica Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine.

“Pokazala je ovo DNK analiza posmrtnih ostataka koji su prošle godine ekshumirani na lokalitetu Borak, općina Ilijaš”, istakla je Fazlić.

Prema informacijama Instituta za nestale osobe BiH, ova žrtva je sa grupom od oko 75 osoba u ljeto 1995. godine pokušala spas pronaći krećući se u pravcu Olova.

“Pretpostavlja se da je na tom putu žrtva ubijena, a skeletni ostaci ostaci su pronađeni i identifikovani uz pomoć DNK metode 25 godina kasnije. Posmrtni ostaci žrtava genocida počinjenog u Srebrenici pronađeni su u 25 različitih općina na području BiH kao i sedam općina na području Srbije, uključujući i Beograd”, izjavila je Fazlić.

Prema njenim riječima, žrtve genocida su ekshumirane iz 84 masovne grobnice od kojih je 39 bilo primarnog karaktera, a 41 sekundarnog. Žrtve su pronađene i u jednoj jami te u tri površinske grobnice što zapravo znači da žrtve nisu bile sahranjene.

Ove godine u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari ukopat će se posmrtni ostaci 19 žrtava genocida. Među žrtvama koje će se ukopati se nalaze i dva maloljetnika te jedna žena.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79