Postali smo evropski geto i taoci crne trojke, a glasat ćemo za opet iste(?!)

Blokada državnih institucija u Bosni i Hercegovini nije novo pitanje, a najviše ispaštaju građani, koji će opet glasati za iste bez obzira na to što im ugrožavaju živote

Blokada institucija Bosne i Hercegovine od predstavnika srpskog naroda iz Republike Srpske posebno je aktualizirana kada govorimo o požarima u našoj zemlji. Država se oslanja na pomoć susjeda, jer Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, odbija dati saglasnost za korištenje vojnih helikoptera. No, problem blokada nije očit samo u slučaju požara, nego i pitanjima Otvorenog Balkana, budžeta, zdravstva, obrazovanja. Najviše, naravno, ispaštaju građani, a rješenje se ne nazire.
Građani prepušteni sebi

Tanja Topić, politička analitičarka, ističe da je fascinantna bestidnost domaćih političara u odnosu prema građanima.

– Blokiraju, ignorišu i šute o nevoljama građana i dalje se nadmećući u inatu i zaštiti nacionalnih interesa. Nisu li ljudski životi i njihova imovina najveći nacionalni interes? Očigledno ne. Građani su prepušteni sebi, šute i opet će glasati za iste koji prstom ne mrdaju za njih, čak i kad su im životi ugroženi. Logiku političara razumijem, jer vide da mogu sa građanima raditi šta hoće, kategorična je Topićka.

Dodaje da ne zna da li će nakon upozorenja iz Bruxellesa Dodik biti dodatno sankcionisan, ali po svemu sudeći i moguće ekonomske sankcije najviše će osjetiti građani.

BiH je bogata, a nas je malo i živjelo bi se lijepo kada bi se našla grupa koja bi vodila računa o narodu, ističe Vukanović

Ona misli da je upravo posljednja situacija pokazatelj kolika je moć u rukama RS-a.

Predrag Kojović, poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, ističe da blokada institucija traje još od 2018, kada je Parlament blokiran zbog ANP-u, te nereagovanja Vijeća ministara u toku zdravstvene i ekonomske krize. Naglašava da su upravo građani ti koji ispaštaju.

– Iskreno, ova vlast ne zaslužuje da se opiše kao normalna. Nabavka respiratora, poklanjanje ikona, nenabavka vakcina, patološka mržnja najviših funkcionera prema državi, prijetnje osvetama…, ističe Kojović.

Ne vjeruje da će međunarodna zajednica sankcionisati Dodika, zbog stava Rusije.

– Postali smo taoci sociopata na vlasti, zaključuje.

Nebojša Vukanović, poslanik Narodne skupštine RS-a, ističe da građani najviše osjete blokade, kao i da su institucije blokirane godinama.

– Većina institucija u ovoj zarobljenoj državi ne funkcioniše i ne radi kako treba, rade u interesu moćnika i to je jedan od uzroka propasti i teškog stanja. Postali smo evropski geto i taoci nekolicine moćnika, crne trojke Bakira, Dodika i Čovića. Nemate Vladu FBiH, Parlament FBiH nikako ne radi, godinama ne rade ni Savjet ministara i Parlamentarna skupština BiH, a posljednje blokade možda su vrh ledenog brijega, naglašava Vukanović.

On misli da je međunarodna zajednica glavni krivac za Dodikovu bahatost.
Bez reakcija

– Ne očekujem da sada reaguju, ističe Vukanović, te dodaje da se političari vode isključivo ličnim i partijskim interesima i da su spremni da blokiraju bilo kakav proces napretka i približavanja EU.

Naglašava da je najveći problem nefunkcionisanje pravne države, nepostojanje vladavine prava.

– Zdravstveni sistem ne funkcioniše i to se najbolje pokazalo u pandemiji, ne funkcioniše ni obrazovni sistem. A problemi su puno dublji. Nama su potrebni veliki zaokreti i promjene sistema, ne samo vlasti, ističe Vukanović piše Oslobođenje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79