“Pošte Srpske” nabavljaju vozila za 720.000 KM uz izrazito specifične karakteristike

Pojedine dimenzije traženih vozila su u razmacima od po deset centimetara

Dioničko preduzeće u većinskom vlasništvu entiteta, “Pošte Srpske” pokrenule su tender za nabavku 17 vozila u vrijednosti 723.385 konvertibilnih maraka (KM) bez PDV-a, ali podaci u Bazi službenih automobila o osobinama vozila pokazuju da su kriteriji postavljeni usko, što, prema mišljenju stručnjaka, može ograničiti konkurenciju, piše Balkanska istraživačka mreža BiH (BIRN BiH).

Revizori i nevladine organizacije godinama upozoravaju da definisanje kriterija poput dimenzija može dovesti do toga da nemaju svi ponuđači mogućnost učestvovati u tenderu, dok, prema Zakonu o javnim nabavkama BiH, tehničke specifikacije ne smiju upućivati na jednog proizvođača.

Pojedine dimenzije traženih vozila su u razmacima od po deset centimetara.

“Pošte Srpske” su tako značajno suzile krug ponuđača koji se mogu kvalifikovati na tenderu, smatra Slobodan Golubović, urednik portala Pratimotendere.ba.

“Kroz zahtjeve u dijelu vezanom za tehničku i profesionalnu sposobnost, jasno je da je malo ponuđača koji mogu ispuniti tražene uslove. Što se tiče tehničke specifikacije traženih vozila, iako ne možemo utvrditi precizan model, jasno je da je i tu sužen krug modela koje zahtijevaju postavljeni uslovi”, kaže Golubović.

U dijelu “tehnička i profesionalna sposobnost” traži se da ponuđači koji učestvuju u LOT-u 1 moraju da imaju tri uspješno završena ugovora čija je zbirna vrijednost u visini procijenjene vrijednosti nabavke u ovom dijelu tendera i koji se odnose na nabavke putničkih vozila.

Za dva od ukupno pet vozila u LOT-u 1, vrijednom 158.000 KM, “Pošte Srpske” traže vozila proizvedena 2021. godine, sa dizel-motorom, metalik sive boje.

Od ostale opreme, između ostalog, vozila treba da posjeduju autoradio sa ekranom od osam inča na dodir, dodatni USB za punjenje, te sa stolićem i džepovima na poleđini vozačevog i suvozačevog sjedala.

U istom LOT-u za ostala tri vozila traže se limuzine sa zakošenim zadnjim krajem, metalik sive boje sa dizelskim motorom, proizvedene 2021. godine. Ova tri vozila, između ostalog, moraju posjedovati upozorenje o nenamjernom prelaženju kolovozne trake, connect radio, ekran od sedam inča na dodir, hands-free telefoniranje, Bluetooth, MirrorLink, USB, šest zvučnika te putni račur.

“Pošte Srpske” u drugom LOT-u, čija je vrijednost 565.385 KM, nabavljaju 12 teretnih vozila proizvedenih 2021. godine, žute ili bijele boje, sa dizel-motorom.

U tehničkim specifikacijama za sve automobile navedene su jako uske dimenzije vozila, zbog čega je u Bazi službenih automobila BIRN-a BiH ovaj tender izdvojen. Na osnovu odluka Ureda za razmatranje žalbi BiH, kao i mišljenja revizora o ispravnim i lošim praksama kupovine automobila, u BIRN-ovoj Bazi službenih automobila izdvojeni su tenderi koji u traženim specifikacijama mogu ograničiti konkurenciju i sugerisati na određenog proizvođača ili u drugom dijelu tendera odstupaju od pozitivne prakse nabavki vozila.

Prema podacima Baze, “Pošte Srpske” su 2019. godine nabavile 25 vozila u konačnoj vrijednosti tendera od 1,1 milion KM, dok su 2018. nabavile deset vozila u konačnoj vrijednosti od 491.100 KM. I u ovim tenderima u tehničkim specifikacijama nerijetko su navođene dimenzije u malim rasponima.

Institucije i javne ustanove ili kompanije u BiH, prema podacima Baze službenih automobila BIRN-a BiH, godišnje potroše oko 50 miliona maraka za nabavku novih službenih automobila, uključujući i vozila hitne pomoći, vatrogasna vozila, ali i limuzine, na koje otpada petina godišnjih izdvajanja. U Bazi se trenutno nalaze podaci o više od 11.000 službenih vozila.

“Pošte Srpske” nisu odgovorile na zahtjev za komentar.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79