Pošte Srpske se zadužuju 6,5 miliona KM: Na šta će potrošiti novac?

„Pošte Srpske“ planiraju da podignu dva kredita u ukupnom iznosu od 6,5 miliona KM. Radi se o kreditu od pet miliona KM i overdraft kreditu od 1,5 miliona KM

Tendere za ove kredite „Pošte“ su raspisale juče, a ponuđači mogu do 12. juna da dostavljaju ponude.

Prema tenderskoj dokumentaciji, kredit od pet miliona maraka „Pošte“ uzimaju na tri godine uz fiksnu kamatnu stopu.

„Predmet ovog postupka je nabavka usluga kredita za obrtna sredstva u iznosu od pet miliona KM, bez hipoteke. Ugovor se dodjeljuje ponuđaču koji je ponudio najnižu ukupnu cijenu tehnički zadovoljavajuće ponude“, navedeno je u tenderskoj dokumentaciji.

Overdraft kredit je planiran u iznosu od 1,5 miliona KM na 12 mjeseci. U tenderskoj dokumentaciji je navedeno da će ugovor biti dodijeljen ponuđaču koji je ponudio najnižu ukupnu cijenu ponude.

„U slučaju da dva ili više ponuđača ponude istu cijenu, povoljnijom će se smatrati ponuda onog ponuđača koji ponudi duži rok plaćanja“, navodi se u dokumentaciji.

Direktorica „Pošta“ Jasminka Krivokuća izjavila je danas za portal CAPITAL da će oba kredita biti iskorišćena samo ukoliko budu imali problema sa održavanjem tekuće likvidnosti, odnosno naplatom svojih potraživanja.

„Sprovodimo tu nabavku u slučaju da nam bude ugrožena likvidnost. Ukoliko bi nam nedostajao novac da platimo poreze i doprinose, obaveze prema dobavljačima i slično, imaćemo na raspolaganju overdraft, dok će kredit od pet miliona KM služiti za rezervu. Sprovešćemo nabavku, ali će se ugovor zaključiti po potrebi“, rekla je Krivokuća i dodala da su kamate koje Poreska uprava RS zaračunava u slučaju kašnjenja sa plaćanjem poreza i doprinosa veće od onih koje plaćaju na kredit.

Iako je ranije isticala da „Pošte“ imaju velikih problema sa naplatom od budžetskih korisnika, sada kaže da se stanje popravilo i da većih problema trenutno imaju sa privatnim korisnicima poštanskih usluga.

„Značajno nam se poboljšala saradnja sa Ministarstvom finansija RS, a sada smo nezadovoljni sa privatnim korisnicima, posebno manjim“, kazala je ona za Capital.

 

Kupuju službene limuzine, ne misle na bolesnu djecu

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79