Pošte u RS-u grcaju u gubicima, to nikog ne brine!

Pošte Srpske su završile poslovanje u prvih 9 mjeseci ove godine finansijskim gubitkom od 1,8 miliona maraka, čime je nastavljen negativan trend započet početkom godine.

Problem nastaje u rashodima koji su se enormno povećali za skoro miliona maraka koje su namijenjene za povećanje plata za više od 70 novih radnika. To su priznali i u Upravi Pošta u pismenom odgovoru koji su nam dostavili.

Plan povećanja plata radnicima u ovoj godini pripremljen je i usvojen 2019.godine kada se računalo na veće prihode u narednoj poslovnoj godini. Od ove odluke se nije odstupilo ni primjenom novih mjera u martu tekuće godine. Ipak, najvećim dijelom zaduženja proizilaze iz nemogućnosti naplate naših potraživanja, što potvrđuju tužbe po osnovu kamata prispjelih na neblagovremena plaćanja obaveza dužnika ka preduzeću- navode u Poštama RS-a.

Razlog novih zapošljavanja, tvrde u Poštama, su stalne fluktuacije zaposlenih usljed povećanog obima posla, ili odsutnih radnika po osnovu bolovanja. Ipak, Pošte su u odnosu na isti period prošle godine povećale rashode za 3,2 miliona maraka, od čega trećinu na plate i naknade radnicima.

Ekonomista Zoran Pavlović je podsjetio na 2013. godinu i na najave tadašnje predsjednice Vlade Željke Cvijanović da će se smjenjivati sve uprave javnih preduzeća koja budu poslovala negativno, a što se do sad nije ostvarilo ni u jednom javnom preduzeću.

Zašto se ta procedura nije sprovela do kraja, ne znam ali zaista je očigledno da je to sukob između političkog zapošljavanja i ekonomskog poslovanja bilo koje kompanije, da li je to javno preduzeće ili ustanova. Ja lično mislim da ako nemate situaciju da Vlada insisitira na dobrom poslovanju, a to je nešto što je u svijetu i okruženju normalno onda pravljenje gubitaka bez posljedica za menadžment je očito dozvoljeno – kaže Pavlović.

Za razliku od mnogih preduzeća u tom entitetu koja se bore da opstanu, Pošte Srpske su prihode za prvih 9 mjeseci ove godine povećale sa 45,3 miliona maraka na 47,8 miliona. To i ne čudi, smatraju stručnjaci, jer su Pošte bile jedan od rijetkih poslovnih subjekata kojima rad nije bio zabranjen. Međutim, sva javna preduzeća imaju isti problem,a to su stranačka zapošljavanja podobnih, a ne sposobnih, tvrdi narodni poslanik Jelena Trivić.

Odavno javna preduzeća, to je javna tajna, služe za izvlačenje novca i za stranačko zapošljavanje. U Poštama je to već hronično mi smo na to navikli i ovo nije neka nova vijest koja bi nas pretjerano pogodila. Dok god su na rukovodećim pozicijama ljudi koji su birani stranački to će tako biti jer oni tu i jesu zbog svojih stranaka a ne da bi javna preduzeća pružala javne usluge građanima – kaže Trivić.

Finansijski gubici Pošta Srpske će se očigledno krpiti overdraft kratkoročnim kreditima koji se u praksi često nazivaju minus po računu i služe za pokrivanje kratkoročnih obaveza. Takva tri kredita već su podignuta ukupne vrijednosti 4,5 miliona maraka.

I tu nije kraj zaduženjima, jer prema planu poslovanja za ovu godinu, Pošte Srpske bi trebalo da se zaduže za još devet miliona maraka na period od 3 godine. Zbog ove odluke, preduzeće će platiti i kamatu od skoro pola miliona maraka, piše rtvbn.com.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79