Postignut dogovor: Rudari izašli iz jame Stranjani

Rudari koji su noć proveli u jami Stranjani u RMU Zenica izašli su na površinu nakon što je postignut dogovor Uprave rudnika i rudara.

Od ranih jutarnjih sati smo na terenu i održali smo više pregovora što s Upravom RMU Zenica što s rudarima, kazao je za portal Radiosarajevo predsjednik Saveza sindikata radnika rudnika u FBiH Sinan Husić.

Dodao je da se šenaest rudara, koji se od jučer nalaze u jami Stranjani, osjećaju dobro.

„Rudari su još uvijek u jami, još uvijek nije postignut dogovor. Sindikat je tokom jučerašnjeg dana prepustio ovu situaciju, a kako bi dogovor postigao interno, međutim kako se to nije desilo morali smo intervenirati“, pojasnio je Husić.

Prema njegovim riječima, od jutros su vršene konsultacije sa svim nivoima uključenim u ovu situaciju.

„Usvojeni su i određeni zaključci koji su dostavljeni Upravi rudnika i odgovornim osobama u Elektroprivredi BiH. Zahtijevamo da se danas, a najdalje do 17 sati utvrdi obim poslova u pogonu Stranjani uzimajući u obzir aktuelno brojno stanje radnika u proizvodnji. Drugim zaključkom zahtijevamo da se u punom kapacitetu kreira izvođenje radova u pogonu Raspotočje, a u cilju da se sačuva višemilionski vrijedna oprema, a prvenstveno novo široko čelo koje je ponudilo bolje i sigurnije uslove rada i bolje rezultate“, istakao je Husić.

Dodao je da pod tri je pružena podrška zahtjevu da se prime novi zaposlenici.

„To je temelj i osnova na kojoj će oni u naredna dva sata izaći iz ove situacije, jer je to maksimum koji se može postići u ovom trenutku. Ovo što smo usaglasili na nivou svih rudnika najkvalitetnije moguće rješenje u ovoj situaciji“, pojasnio je Husić.

Prema njegovim riječima, Sindikat nažalost ima više iskustva kad su u pitanju ovakve situacije, a najbitnije je da se rudari dobro osjećaju.

„Poučeni našim iskustvom dobro znamo šta se dešava na terenu i znamo šta radimo u smislu da se kompletna situacija uozbilji. Svi imamo obavezu da najkvalitetnije izađemo iz iste. Nije trebalo ni doći do ovog, ali nadamo se da će rudari u narednih par sati napustiti jamu Stranjani i krenuti svojim domovima“, zaključio je Husić u razgovoru za Radiosarajevo.

Podsjećamo, zenički rudari jučer su odbili da izađu iz jame Stranjani, a sporno je što su oni prošli mjesec imali proizvodnju od 7.600 tona uglja, s brigadom koja je brojala od 9 do 13 ljudi.

Sada rade pripremu za nove pogone, međutim, nemaju ljudi, jer je dio rudara raspoređen na radove u jami Raspotočje.

Do sada je iz jame Raspotočje vraćeno 20 ljudi, a preostalo je da se vrati još njih deset, kako bi radili u punom kapacitetu. Zbog nedostatka ljudi, ali i povećanog tempa rada, rudari idu na bolovanja jer ne mogu izdržati ogroman priliv posla.

Zenički rudari jučer su zatražili da se vrati deset kopača, međutim, naišli su na negativan odgovor, nakon čega su odlučili na ovaj način primorati Upravu da im vrate radnike.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79