Postoji li bliska analogija između Miloševića i Putina?

Boris Džonson (Johnson), britanski premijer oštro je kritizirao ruski napad na Ukrajinu u intervjuu za El Pais.

On je naveo da vidi blisku analogiju između ruskog predsjednika Vladimira Putina i nekadašnjeg srbijanskog čelnika Slobodana Miloševića, optuženog za ratne zločine, javlja agencija France-Presse.

Na konstataciju reportera El Paisa o Džonsonovim izjavama u Donjem domu da je Putin ratni zločinac i na pitanje treba li Zapad težiti stavljanju ovog ratnog zločinca pred Međunarodni sud, poput Miloševića ili Nirnberškog procesa, Džonson je rekao da vjeruje da postoji bliska analogija između Putinovog ponašanja i posljednjih godina Slobodana Miloševića.

– Vrlo je zanimljivo da su oba čelnika dugo bila na vlasti, obojica sve više autokratski, obojica su nastojali učvrstiti svoju domaću poziciju, i pronašli veliki nacionalistički cilj. Slobodan Milošević identificirao je rodno mjesto srpskog nacionalizma, zapravo srpskog naroda, u Kosovskom Polju, i nadahnuo je svoj narod ovom pogrešno začetom idejom da ga treba spasiti i osloboditi. Postoji vrlo bliska analogija između te katastrofalne pogreške i onoga što je predsjednik Rusije govorio o Kijevu i porijeklu ruske religije i kulture i civilizacije i njegovim ciljevima u Ukrajini – kazao je Džonson.

Kada je riječ o Međunarodnom kaznenom sudu, to je njihova stvar, dodao je.

– Moralo bi doći do prikupljanja dokaza. Ako postoje dokazi o korištenju ilegalnog streljiva, kasetnih bombi, bačvastog oružja, to će se očito morati donijeti u Nizozemsku – istakao je Džonson.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79