Poštom poslao pištolj

Carinska ispostava Doboj, uz podršku carinskih službenika CI Doboj, otkrila je i oduzela  vatreno oružje “Springfield Armory” prilikom pregleda pošiljke selidbenih stvari iz Sjedinjenih Američkih Država. Osim toga, na području Regionalnog centra (RC) Tuzla, kod jednog pravnog lica, pronađena je i zaplijenjena veća količina robe stranog porijekla, uključujući dioptrijske naočare i termometre u ukupnom broju od 5918 komada, za koje nije postojala potrebna dokumentacija.

U saradnji s policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), Policijska uprava Doboj, također je uspješno oduzela putničko motorno vozilo koje je korišteno za izvršenje krivičnih djela, bez potrebne dokumentacije i carinske procedure.

U istom periodu, na carinskoj ispostavi Gradiška, detaljnim pregledom pošiljke otkrivena je roba koja nije bila prijavljena u uvoznoj pošiljci, uključujući patike, konzole za video igre i druge artikle. Vrijednost neprijavljene robe procjenjuje se na oko 205.940 KM.

Ukupna vrijednost oduzetih predmeta u ovim operativnim aktivnostima na području RC Tuzla i Gradiška procjenjuje se na oko 546.640 KM, dok su izrečene novčane kazne u iznosu od 21.000 KM.

Protiv počinitelja ovih nezakonitosti bit će poduzete zakonom propisane mjere i radnje u sklopu prekršajnog ili krivičnog postupanja.

Važno je napomenuti da su ovakve aktivnosti provedene uz korištenje specijalizirane opreme donirane od strane Ambasade SAD-a u BiH putem Programa EXBS, kao i od strane UNDP/UNODC-a, što ukazuje na uspješnu međunarodnu saradnju u suzbijanju nezakonitih aktivnosti.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79