Potencijalno nesiguran za saobraćaj: Most preko Usore na ulazu Tesliću odavno je dotrajao

Iako nekoliko puta saniran, gradski most preko Usore na glavnom ulazu u Teslić, izgrađen prije više od pola stoljeća, prema ocjeni stručnjaka, još je nekoliko godina bezbjedan za odvijanje saobraćaja. U općinskoj administraciji su u Plan kapitalnih ulaganja uvrstili i izgradnju mosta. Za ovo će biti potrebno oko 700.000 maraka. Sredstva će biti osigurana iz općinskog budžeta, kredita, a računa se i na podršku entietske Vlade.

Gradski most preko rijeke Usore odavno je dotrajao i već dugo ne može odgovoriti zahtjevima modernog odvijanja saobraćaja.

„Preko mosta prelazim najmanje par puta dnevno. Most je u jako lošem stanju. Nešto su malo to popravili, ali to nije ništa“, kazao je stanovnik Teslića Safet Suljić.

Mehmed Karabegović se sjeća kako most izgrađen kad sam je prvi razred škole išao – a sad mu je 65 godina.

U lokalnoj administraciji su, nakon nekoliko sanacija mosta, proveli i stručno vještačenje o njegovoj upotrebljivosti.

Milan Miličević načelnik Općine Teslić, istaknuo je: „Nakon tog vještačenja jasno je ustanovljeno da je još kratak rok, koji se mjeri sa par godina, da je bezbjedan za odvijanje saobraćaja, pogotovo teretnih vozila“

Za izgradnju novog gradskog mosta potrebno je oko 700.000. Većina sredstava će, u okviru kapitalnih ulaganja, biti osigurana iz općinskog budžeta.

„Kroz sredstva za uređenje gradskog građevinskog zemljišta i dijelom iz kreditnog zaduženja, a naravno da apliciramo i prema nadležnim ministarstvima. Može se očekivati da će do oktobra mjeseca moći da se pripremi sva dokumentacija i da radovi na rekonstrukciji i izgradnji gradskog mosta počnu“, dodao je Miličević.

Imajući u vidu složeni tendersku procedure i žalbe koje ovaj proces redovito prate, realno je očekivati da gradnja mosta počne u proljeće naredne godine.

 


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79