Potez Željka Komšića natjerat će Milorada Dodika da učestvuje u radu Predsjedništva BiH? Evo o čemu se radi!

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić na idućoj redovnoj sjednici Predsjedništva BiH na dnevni red uvrstiti će potpisivanje Memoranduma o razmjeni putničkih informacija sa Sjedinjenim Američkim Državama, saznaje Oslobođenje.

Memorandum o razmjeni putničkih informacija sa Sjedinjenim Američkim Državama jeste dijelom borbe protiv terorizma i organiziranog kriminala, kako bi se u realnom vremenu moglo znati da li među putnicima ima osoba koji su uključene u takve aktivnosti i time na vrijeme poduzele mjere protiv takvih osoba.

Ovo pitanje već se nalazilo na dnevnom redu sjednica Predsjedništva BiH.

Član Predsjedništva BiH iz entiteta RS Milorad Dodik na potpisivanje Memoranduma potezao je pitanje zaštite vitalnog entitetskog interesa, pa je shodno tome većina u NSRS podržavala Dodikov zahtjev.

Međutim, u novim okolnostima u kojima član Predsjedništva BiH iz entiteta RS kalkulira sa učestvovanjem u radu Predsjedništva BiH, moglo bi se desiti da dva člana Predsjedništva BiH koji učestvuju u radu Predsjedništva, izglasaju potpisivanje Memoranduma o razmjeni putničkih informacija sa Sjedinjenim Američkim Državama, što je interes i BiH i SAD-a.

Na ovaj način, Milorad Dodik će se naći “između dvije vatre”, jer ovakve odluke se mogu donositi bez koncenzusa, dakle konkretno potpisivanje Memoranduma o razmjeni putničkih informacija biće moguće čak i bez Dodikovog prisustva.

Sa druge strane, ako u vidu imamo da je Dodik ranije potezao pitanje zaštite vitalnog entitetskog interesa na ovu raspravu, ne želeći da ovaj Memorandum bude usvojen, ostaje pitanje šta će u narednom periodu odlučiti Milorad Dodik.

Ukoliko ne dođe na sjednicu Predsjedništva BiH, Memorandum koji nije želio potpisati biće potpisan bez njegovog prisustva, a sa druge strane ako se pojavi i opet potegne pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa, prekršit će odluku NSRS-a o blokadi državnih institucija nakon što je na snagu stupio Zakon o zabrani negiranja genocida.

Šta će uraditi član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, ostaje da se vidi.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79