Potparol generalnog sekretara UN: U Srebrenici je bio genocid

Na nedavnom press brifingu sa novinarima, Stephane Dujarric, portparol generalnog sekretara Ujedinjenih naroda Antonija Guterresa, potvrdio je stajalište Ujedinjenih naroda prema kojem je genocid u Bosni i Hercegovini sudski priznata činjenica.

Ova izjava dolazi u kontekstu predložene rezolucije o genocidu u Srebrenici, o kojoj će se uskoro izjasniti Generalna skupština UN.

Novinari su bili zainteresirani za mišljenje generalnog sekretara o rezoluciji koja ima za cilj formalizirati priznavanje događaja koji se odigrao prije 30 godina kao genocida.

Na to je Dujarric odgovorio: “Što se tiče ovog konkretnog pitanja, sudski je priznata činjenica da je u Bosni bio genocid. I mi ovdje uvijek kažemo, uvijek vam kažemo, pitate o genocidu na različitim mjestima, ako je to sudski priznato, što se nas tiče, jeste. Dakle, te se činjenice za nas nisu promijenile.”

Dujarric je dodatno naglasio da UN ne daje ocjene o tome da li je rezolucija dobra ili loša ideja, već da će države članice postupati prema vlastitoj procjeni.

“Nisam rekao da je to dobra ideja i nisam rekao da je to loša ideja. Rekao sam da će države članice učiniti sve što rade po svojoj mudrosti. Iznio sam naš stav,” objasnio je.

Predložena rezolucija također uključuje prijedlog da se 11. juli proglasi međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici te inicijativu za uvrštavanje sudski utvrđenih činjenica o genocidu u obrazovne programe širom svijeta.

inalni tekst rezolucije o genocidu u Srebrenici trebao bi biti predmet glasanja Generalne skupštine UN tijekom ovog mjeseca, čime bi se dodatno potvrdila međunarodna obveza prema priznavanju i obrazovanju o historijskim činjenicama genocida.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79