Potpis ugovora: BiH dobija novih 5,5 kilometara autoceste!

U ponedjeljak 16. novembra u sjedištu JP Autoceste FBiH u Mostaru bit će upriličeno potpisivanje Ugovora o izgradnji dionice Poprikuše – Nemila.

Ugovor će potpisati Adnan Terzić, direktor JP Autoceste FBiH kao investitor i u ime izvođača radova Evren Utku Gök, projekt menadžer Cengiz insaat Sanayi ve Ticaret A.S. (Turska) te Denis Lasić, ministar prometa i komunikacija FBiH u svojstvu svjedoka uime JP Autoceste FBiH i Muamer Hajduk kao svjedok u ime izvođača radova Cengiz insaat Sanayi ve Ticaret A.S.

Vrijednost Ugovora za izgradnju dionice Poprikuše – Nemila je 208.059.247,42 eura sa PDV-om, odnosno 177.828.416,60 eura bez PDV-a.

Izgradnja ove dionice će se finansirati novcem osiguranim u okviru ugovora o zajmu sklopljenog s Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) u visini 70 miliona eura, Evropske investicijske banke (EIB) u visini 90 miliona eura te bespovratnim sredstvima Evropske unije u iznosu 41,1 milion eura koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).

Dionica Poprikuše – Nemila je duga 5,5 kilometara i gradit će se prema ugovoru “design and build” (projektuj i izgradi – žuti FIDIC).

Od značajnih objekata gradit će se tunel Golubinja 3.659 kilometara, dva mosta, dva vijadukta, petlja Poprikuše i Centar za kontrolu prometa. Izgradnjom tunela Golubinja skratit će se udaljenosti između Nemile i Poprikuša za oko pet kilometara.

Rok za završetak radova je 42 mjeseca, saopćile su Autoceste FBiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79