Potpisan ugovor sa Kinom, u BiH stiže pola miliona Sinopharm vakcina

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić izjavio je danas da je potpisan ugovor o direktnoj nabavci 500.000 doza vakcina Sinopharm sa proizvođačem.

kako je istakao Novalić, Vlada FbIH direktno pregovara s Kinom u vezi sa nabavkom ovih vakcina.

Također je poručio da zbog klauzule o tajnosti, nisu u mogućnosti u javnost izlaziti sa više informacija.

“Vlada Narodne Republike Kine odobrila je svih pola miliona doza vakcina. Svugdje u svijetu države nabavljaju vakcine, a Vlada FBiH je poduzimala, poduzima i poduzimat će sve aktivnostii da za građane nabavi vakcine“, izjavio je Novalić.

Naglasio je i da pokušavaju napraviti i saradnju sa Pfizerom u saradnji sa državnim nivoom. Istakao je i da je za nabavku Sputnjika V struka tražila dodatna pojašnjenja.

Novalić se u svoje ime i u ime Vlade FBiH zahvaljio Ambasadi Kine u BiH, ambasadoru Kine, kao i Ambasadi BiH u Kini.

Javnosti se obratio i direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Siniša Skočibušić koji je rekao da je ostvarena komunikacija sa Pfizerom kao i da se prikupljaju dokumenti sa sklapanje ugovora.

“Planiramo nabaviti 1,2 miliona cjepiva Pfizera. Jedan milion ide za FBiH, a 200.000 za RS“, izjavio je.

Govoreći o tome kada se može očekivati Sinopharm u FBiH je rekao da će te vakcine dolaziti kroz više mjeseci jer ih treba čuvati na niskim temperaturama.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79