Potpredsjednik SDP-a: Svo zlo u BiH dolazi iz RS i FBiH

Zukan Helez, potpredsjednik SDP BiH, na svom Facebook profilu objavio je status koji prenosimo u cjelosti:

„Od Dejtona do danas ako se analizira funkcionisanje države Bosne i Hercegovine, vrlo lako se može uočiti da svi problemi koji opterećuju Bosnu i Hercegovinu, a ozbiljne su političke prirode, dolaze iz dva entiteta Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine.

Iako je vojni i politički vrh Republike Srpske pojedinačno osuđen u Haagu na višegodišnju kaznu zatvora zbog zločina i genocida počinjenog u Bosni i Hercegovini, većina političara koji godinama obavljaju najznačajnije političke funkcije u Republici Srpskoj u državi Bosni i Hercegovini nisu doživjeli katarzu.

Uzalud je bilo korištenje Bonskih ovlasti visokih predstavnika i smjena više stotina političara, pa smo i danas svjedoci jedinstva pozicije i opozicije u Republici Srpskoj oko negiranja zločina i genocida. Istina, ima nade za istinske promjene u entitetu Republika Srpska, ali ta nada je još uvijek u povoju.

Ona se ispoljava kroz stavove SDP-a, posebnog mog druga Vojina Mijatovića i nekih novinara, analitičara i drugih slobodoumnih građana. Na drugoj strani, Federacija BIH je blokirana jer od izbora tri godine Vlada FBiH nije formirana, zbog blokade HDZ-a.

Ako imamo u vidu da je SDA ta koja je kroz izbor domova naroda pomogla SNSD i HDZ da imaju moć blokade, jedino izlazno rješenje u Bosni i Hercegovini je ukidanje entiteta Republike Srpske i FBIH.

Više od 25 godina svo zlo koje opterećuje ovu državu dolazi upravo iz ova dva entiteta.

Rješenje je formiranje jake središnje vlasti sa nekoliko prirodnih regija kako je uvijek kroz historiju funkcionisala Bosna i Hercegovina. U suprotnom, ako se pokuša otcijepiti jedan dio Bosne i Hercegovine, kako neki najavljuju, nema sumnje da će se zapaliti cijeli region.

Prije svega, tu mislim na Srbiju, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju, Albaniju i Kosovo. Mnoge velike i razvijene države svijeta kao što su SAD, Ruska Federacija, Španija, Velika Britanija, Belgija i Švicarska su izrazito labilnije društveno-političke zajednice od Bosne i Hercegovine.

Stoga, pozivam predstavnike međunarodne zajednice koji većinom dolaze iz nabrojanih država da razmisle oko novog Ustava BIH, bez entiteta Republike Srpske i FBIH.

Ako to ne uradite gospodo, jednog dana možda i vaše države dođu u sličnu poziciju i probleme kao što su danas u Bosni i Hercegovini. Zapamtite, možda i u vašim državama jednog dana vaskrsnu likovi poput Dodika, Čovića, Izetbegovića“, navodi Helez.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79