Potpuno novi način upravljanja semafornom signalizacijom u Sarajevu

Od iduće godine moglo bi doći do smanjenja saobraćajnih gužvi u Sarajevu, sa realizacijom projekta saobraćajnog centra iz koga će se upravljati javnim prevozom i semafornom signalizacijom.

Iz Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo kazali su da u kontekstu saobraćajnog centra bit će i adaptivno upravljanje sa saobraćajem koje podrazumjeva potpuno novi način upravljanja semafornom signalizacijom u KS.

“Svakodnevno smo svjedoci gužvi u saobraćaju u KS, ali problem nisu samo saobraćajnice već i jako loša semaforna signalizacija koja funkcionira na zastarjeli način, gdje vremenski intervali zelenog i crvenog svjetla važe jednako u tri sata ujutru i u osam ujutru kada su najveće gužve”, naveo je Adnan Šteta, ministar saobraćaja KS.

Jedan dio saobraćajnog centra će biti za javni prijevoz, a u drugom dijelu će se upravljati semafornom signalizacijom. Šteta je dodao da su oformili tim i da će do kraja ove godine biti spreman projekat, a iduće godine kreću u implementaciju.

“Projekt adaptivnog upravljanja saobraćajem među ostalim podrazumijeva novu semafornu signalizaciju i kamere na svim semaforima, a iz saobraćajnog centra će se kontrolisati svi semafori i shodno gužvi u vremenski intervalima puštati i smanjivati protočnost saobraćaja. To su dva jako bitna projketa koja će doprinijeti smanjenju gužvi i sigurnosti svih učesnika u saobraćaju KS”, naglasio je Šteta.

Što se tiče prvog dijela koji se odnosi na saobraćajni centar za javni prevoz, kako je dodao, u sklopu projekta su i 22 tramvajska stajališta, softverski, hardverski dio, kamere, elektronski sistem naplate i procjenjeno je da će koštati 12,5 miliona KM. Sredstva su bila obezbjeđena i u budžetu za 2018. godinu i prenesena su za 2019., tako da će se dio sredstava iskoristi u ovoj godini, a dio u 2020.

“U vezi adaptivnog upravljanja, odnosno dijela semaforske signalizacije još radimo projektni zadatak i neka je naša procjena da će za 56 najbitnijih raskrsnica, koje su najopterećenije, kompletna zamjena semaforne infrastrukture koštati u rasponu od osam do deset miliona maraka, ali nemamo još tačnu informaciju”, kazao je Šteta dodajući da su ove, ali i ostale investicije u ovom resoru, koliko god se čine velike, višestruko i dugoročno isplative i opravdane.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79