Potreba za radnicima u FBiH: Nerealan broj nezaposlenih

U prvom kvartalu ove godine, Bosna i Hercegovina bilježi porast stope nezaposlenosti od gotovo šest posto, što predstavlja izazov za ekonomiju.

Istovremeni, poslodavci u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) izvještavaju o značajnom nedostatku radne snage, procjenjujući da im nedostaje čak 40.000 radnika.

Ovaj jaz između rasta nezaposlenosti i nedostatka radne snage naglašava potrebu za prilagodbom politika zapošljavanja i tržišta rada.

Vlada Federacije BiH reagira na ove izazove pripremom Nacrta novog zakona o posredovanju u zapošljavanju.

Glavni cilj zakona je poboljšati procese registracije nezaposlenih i olakšati zapošljavanje, kako bi se smanjila neusklađenost između ponude i potražnje na tržištu rada.

Promjene u zakonodavstvu trebale bi podržati dinamično prilagođavanje potrebama tržišta rada, omogućujući brže i učinkovitije povezivanje nezaposlenih osoba s otvorenim radnim mjestima.

Ova inicijativa također bi trebala doprinijeti smanjenju nerealno visokog broja nezaposlenih i poticanju ekonomske aktivnosti u FBiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79