Potrebna pomoć: Plate male, troškovi ogromni

Građani muku muče sa niskim platama. Prema najnovijim podacima Zavoda za statistiku, prosečna mesečna plata u Srpskoj isplaćena u junu iznosila je 958 maraka, što je povećanje za 8 maraka. Međutim, sa prosečnom platom i dalje se ne može kupiti ni polovina mesečne potrošačke korpe koja iznosi gotovo 2 000 maraka.

Najviše su plaće u Kantonu Sarajevo, a najniže u Srednjoj Bosni

S obzirom da prosječna plata od 958 maraka ponovo ne može da pokrije potrošačku korpu od skoro 2 000 maraka, ekonomisti smatraju da je krajnje vrijeme da se država uključi u ovaj problem.

“Mislim da se mora smanjiti opterećenja na plate jer ovako visoka opterećenja su prevelika, a s druge strane i plate bivaju male, tako da je ta korpa za mnoga domaćinstva nedostižni iznos koji bi se morao finansirati u toku jednog mjeseca”, kaže Zoran Pavlović, ekonomista.

Građani kažu da ni oni sami više ne znaju kako preživljavaju i da ih male plate i penzije tjeraju da kupuju samo osnovne životne namirnice, i to one najjeftinije i slabijeg kvaliteta.

“Teško je i svaki dan sve teže. Da je normalno, ljudi bi imali te neke plate od 600-700 maraka, tada bi se možda i moglo nekako, ovako teško”, kažu Banjalučani.

Da se standard građana iz godine u godinu smanjuje, najbolje pokazuje činjenica da je između potrošačke korpe i prosječne plate 2010. godine razlika iznosila 908, a danas više od 1 050 maraka prenosi BN TV.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79