Potresla ga odbijenica: Borac koji je uništavao tenkove danas ne može u banje

Borci iz Srebrenika okupljeni u Odbor 92-95 javno su kritikovali vlast u Tuzlanskom kantonu koja je odbila zahtjev RVI Nihada Mutapčića za novčanu pomoć i odlazak na banjsko liječenje.

Piše: Ernad Metaj za novinsku agenciju Patria

– Ja sam se sutra najavio ministru za boračka pitanja. Sramota je da borca koji je u ratu uništio dva tenka ovako tretira vlast. Mi smo nakon odbijenice otišli u banje i dokumentovali da tamo idu oni koji to manje zaslužuju od Nihada kojim se ponosila Armija BiH, rekao nam je Emir Sofić iz odbora 92 – 95.

S ministrom bi volio popričati i Nihad, smeta mu da foteljaši, punice i punci zvaničnika koriste prava koja pripadaju borcima.

– Imam hronični PTSP, životinja bolje spava od mene. Godinama skoro živim bez sna. Imao sam i nesreću poslije rata nakon koje sam sedam mjeseci bio nepokretan. Odbijenica me je toliko potresla da razmišljam uzeti konopac i objesiti se, da imam bombu još bi lakše sebi presudio. Povrijedilo me sve to, nisam očekivao da će vlast ovako tretirati borce, kaže Nihad.

Sa 20 godina je ušao u rat. Bio je pripadnik protuoklopne jedince u Gradačcu. Kaže najradije bi da ode na liječenje negdje vani, a stvarnost je da sada ne može ni do Gradačca koji je branio.

Posla za njega nema, jer poslodavci izbjegavaju osobe s njegovom dijagnozom i povredama. Od države ima 48 maraka invalidnine i živi sam. Život poslije rata za njega je uglavnom bio patnja.

– Dugo je živio u neuslovnoj kući. Kao kolege borci smo se organizovali i uspjeli smo prikupiti sredstva da bar može imati koliko toliko normalan smještaj. Mi ćemo se organizovati da Nihadu riješimo i problem liječenja i rehabilitacije, ali spremni smo i da se konačno zaustavi bahatost političara u BiH koji su davno prestali brinuti kako borci žive, za Patriju je rekao Sofić.

Nihad ima nalaz ortopeda i fizijatra da mu treba rehabilitacija u banjama. Iz svega navedenog Nihad je zaslužio da resorni ministar razmisli o cijelom slučaju. Da nije boraca takvi kao on ne bi imali pozamašnu platu. Nihadu država treba pomoći, ali i uvesti reda u rad boračkih organizacija preko kojih se zloupotrebljavaju prava onih koji su branili državu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79