Viralna fotografija vlasnice restorana nema veze sa Sarajevom

Fotografija iz Italije, koja je obišla svijet, na portalu “Crna hronika” neopravdano je dovedena u vezu sa mjerama zatvaranja koje su na snazi u Kantonu Sarajevo.

U tekstu koji je ranije preuzet sa Facebook stranice “Incijativa ugostitelja” 16.3.2021. objavljen je članak o posljedicama mjera protiv pandemije Covid-19 na ugostitelje. Članak je opremljen fotografijom za koju je u naslovu navedeno da je preuzeta sa privatne Facebook grupe Inicijativa ugostitelja.. U tekstu smo ispravili taj podatak da ova riralna fotografija vlasnice restorana nema veze sa Sarajevom. Stoga se portal Crnahronika izvinjava svojim čitaocima zbog iznošenja netačnih i neprovjerenih tvrdnji.

Rezultati Google pretrage fotografije iz članka Crne hronike ukazuju da je bila viralna u Italiji, gdje su je italijanski mediji [1, 2, 3, 4, 5] objavljivali uglavnom navodeći Twitter profil Francesco e Filomena kao izvor. Fotografija je na ovom profilu objavljena 13.3.2021:

Bez suza sam. .. Bez snage, bez dostojanstva a ima i onih koji govore, govore, govore …

Fotografija je brzo postala viralna na društvenim mrežama, a mediji su je često koristili kao ilustraciju utjecaja restrikcija na ugostiteljski sektor. Radilo se konkretno o najnovijem lockdownu u Italiji, koji je počeo u ponedjeljak, 15.3.3021.

U članku portala Meteoweek od 14.3.2021. fotografija je opisana kao simbol briga ugostitelja/ki zbog novih restriktivnih mjera.

“Bez suza sam. .. Bez snage, bez dostojanstva a ima i onih koji govore, govore, govore …” To su riječi koje prate tweet Francesca e Filomene, koji je sada postao viralan. Jer tu kratku rečenicu prati jednako potresna i ilustrativna fotografija. Očajna žena, ugostiteljica, koja sjedi u kuhinji svog restorana s licem izgubljenim u rukama koje drži na koljenima. Simbol trenutne situacije u mnogim italijanskim restoranima prisiljenim da podnesu nove gubitke s izvjesnim uvođenjem crvenih zona, o čemu je odluku donijela vlada. S brigom jer se možda nikada više neće ponovo otvoriti.”

Prema članku portala Roma Today od 15.3.2021, na fotografiji se nalazi Camilla Moccia, 22-godišnja vlasnica malog bistroa u rimskom mjestu Ostia. Fotografiju je napravila njena majka u trenutku kada je Camilla čula da se uvodi ponovni lockdown za njenu regiju. U istom kontekstu, fotografija je objavljena u raznim svjetskim medijima [1, 2, 3].

Dakle, tačno je da ova fotografija ilustruje utjecaj lockdowna na ugostitelje, ali osoba koja se nalazi na njoj je vlasnica restorana u Italiji, a ne u Sarajevu. Ovo prepoznaje i autor objave na grupi Inicijativa ugostitelja, koji navodi da je žena na slici primjer za slične priče koje zna i iz svoje okoline.

 


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79