Potresna ispovijes radnice iz BiH: “Svi smo emotivno i mentalno pukli, kad će poslodavci shvatiti da nismo robovi?”

SVI SMO EMOTIVNO I MENTALNO PUKLI I DOZVOLITE DA ODVEŽEM JEZIK

Radim već nekoliko godina (da, nekoliko) što znači da sam progutala desetine knedletina, prećutala milion nepravdi, jer posao ne pada s neba, svuda je tako, ako neću ja da radim – ima ko hoće. Kapitalizam je moćna i opasna igračka i natjerala nas je da dostojanstvo pretvorimo u otirač.

Pravila ponašanja koja zaposleni trpe ušla su nam u glave i stvorila izopačene sisteme vrijednosti, pri čemu vrijednost dobija samo nadređeni.

Iskreno, žalim nas što smo dopustili da u oglasima za posao kao benefit piše redovna plata. Plata je obaveza koju poslodavac ima prema zaposlenom, državi, a i moralno prema sebi.
“Uuu, piše redovna plata. Hvala hvaljenom Isusu što ću u ovoj firmi dobiti ono što se podrazumjeva.”

Hej, poslodavci, ne kaže se multitasking, nego – nećemo da zaposlimo još ljudi, pa ćeš ti biti osoba za sve. Probni period ne znači da samo vi testirate zaposlenog, već da i druga strana vidi da li joj vaša firma odgovara. Da li znate koliko vremena oduzima jedan test zadatak? Šta mislite o tome da i mi vama pošaljemo jedan zadatak na osnovu koga ćemo vidjeti da li nam odgovara vaš način poslovanja i da li ste dovoljno kompetentni da budete naš nadređeni? Ne brinite, neće vam oduzeti više od 7 dana, baš kao ni nama ovaj koji smo dobili na mejl (“Draga, u attachu je..).

Nepotizam: Džabe tebi sve škole, edukacije, seminari ovoga svijeta ako nemaš tatu, strica, ujaka, kuma ili nekoga na poziciji

I zbog čega u oglasima za posao ne stoji kolika je minimalna, a kolika maksimalna plata za navedenu poziciju? Znam, porezi i doprinosi jesu veliki, ali kako bih vam rekla, ukoliko ne možete da tretirate zaposlene kao ljude koji imaju planove (kupovina stana, formiranje porodice, život koji zaslužuje malo više od osnovnih egzistencijalnih potreba), onda stavite ključ u bravu i ne nazivajte bezobrazluk “nema ko da radi”.

I šta mi imamo od dinamičnog radnog okruženja, ako ćemo u 8 uveče dobiti mejl da je nešto baš hitno. Mili moji, sve što je hitno nije bitno jer da je bitno, sjetili biste se na vrijeme.
I šta znači “spremnost na rad pod pritiskom”?

I na kraju, kad već svi koriste LinkedIn kako im se ćefne, što se ne uvede praksa da tamo pišemo zbog čega smo zaista napustili posao…

Zato što mi, recimo, duguju platu od novembra, a sada je jul. Zato što opis posla tokom procesa selekcije nije ni blizu realnog radnog dana u toj i toj firmi. Zato što mi je direktor rekao da ako on kaže da idemo u wc i seremo, mi ćemo to morati da uradimo jer je on to rekao. Zato što nam je muka od plate u koverti. Zato što na radnom mjestu nemamo pravo da koristimo stolice.

Zato što nemamo pravo da za vrijeme pauze kupimo doručak. Zato što očekujete od nas da crknemo za vašu firmu.

*navedeni primjeri imaju sličnost sa stvarnim situacijama jer su stvarne situacije.
Svaki put kad mi je knedletina bila toliko velika da je organizam odreagovao povraćanjem, pomislila sam koliko još ljudi sjedi, ćuti i trpi? Čemu ta igra afla šefa i beta radnika?
Pre par mjeseci, kada je hrabra Jovana javno iznjela stanje u P.S. Fashionu, zapitala sam se kako mi to dajemo otkaz?!

  • Ne mogu više.
  • Pa, ipak mogu još malo.
  • Izdržaću do Nove godine i onda dosta.
  • Pa, ipak moram da otplatim kredit.
  • Pa, dobro, htjela si da budeš uspješna, šta sad kukaš, radi!
  • Pa mi se takav put do uspjeha smuči, pa mi se još malo smuči, pa popijem lijek protiv bola u želucu.
  • Poslaću mejl da dajem otkaz.
  • I šta ćeš poslije?

 

Zašto neki radnici moraju da trpe rad na dnevnicu?

Sjedi, ćuti i trpi je mantra koju su nam roditelji, čuvena Jugina djeca, ostavila u nasljeđe. Međutim, čini mi se da to “porodično blago” polako nestaje. Možda ga Siniša P. nije tako zamišljao, ali nove generacije neće imati problem da kažu: “Jeste li vi, bre, normalni?” i bez trunke razmišljanja sve objave na TikToku uz neki popularni soundtrack.

Voljela bih da poslodavci shvate:

1. zaposleni nisu robovi,
2. zaposleni jednog dana skupe hrabrost da odu,
3. zaposleni nađu bolje poslovne prilike,
4. zaposleni mogu da se zauzmu za sebe,
5. zaposleni jesu zamjenljivi, ali i vi ste.

Zato, aj da se dogovorimo – nepoštovanje zaposlenih je sve suprotno od uspješnog biznisa.
Nagrade i godine postojanja firme ne vrijede ni tri dinara ako ne shvatate da su pored i preko puta vas ljudska bića!

Upozorenje radnicima: Ne nasjedajte na ovu navlakušu!

 

Za više savjeta priključite se grupi koja brine o radnicima i njihovim pravima OVDJE

Web link za pravnu pomoć i savjetovanje

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79