Potresna ispovijest dvije doktorice: ‘U jednoj noći svi su nam umrli…‘

Šest puta su doktorice varaždinske Opće bolnice od utorka navečer do srijede ujutro pogledale na sat i konstatirale vrijeme smrti – 17,30, 21.32, 04.16, 04.55, 06.20, 07.30.

I svaki put isključile respirator uz postelju izmučenih ljudi.

Bijela ravna linija na crnom ekranu. Još je četvero preminulih na drugom bolničkom odjelu.

Bolnica na sjeveru u 24 je sata izgubila deset pacijenata oboljelih od covida-19. Rekordan je to broj smrti u tako kratkom vremenu. Iako se službeno izvještava o broju preminulih u razdoblju od 24 sata, Varaždin je desetero izgubio u samo jednoj noći.

Doktorice Renata Krobot i Draženka Pavličević proglasile su smrt i sjele za telefon, piše Jutarnji.

Liječnice s inteznivnog odjela Opće bolnice Varaždin. Dr. Pavličević (plava kosa) i dr. Renata Krobot, voditeljica intezivne

Mučan dio – reći najbližim osobama pokojnika da ih više nema.

Svaka za umrle u svojoj smjeni.

Dr. Pavličević tokom noći, primarijus Krobot ujutro. Zvoni mobitel preminulog. Svoj je broj na prijemu ostavio kao kontakt. Lako im te noći nije bilo, ali, kažu, ne i neočekivano. Više nema ublažavanja. Iako se lijepo nadati čudu, predugo su u medicini da zakonom velikih brojeva ne bi mogle naslutiti što slijedi. Jedino što nisu znale, je – kad.

Kao što ne znaju ni je li ova besana noć bila kulminacija ili slijedi mnogo sličnih. Ili još gorih. No, nemaju sad vremena o tome razmišljati. Idu dan po dan. Svi su slični, često ne znaju koji je dan u tjednu. Sad im se čini da će ovaj utorak pamtiti, no znaju, već sutra se može dogoditi drugi “dan za pamćenje”.

Brojke su neumoljive. U sedmicu više je od 2000 novih slučajeva. Do petka. Do objave ovog teksta i više. Već u petak novih 400 zaraženih. Incidencija u 14 dana veća je od 1000. Nema naznake pada. Ovogodišnji je novembar najcrnji mjesec u županijskoj historiji. Od 80-ak osoba preminulih od covida-19, samo je troje njih bitku izgubilo prije 1. novembra 2020.

Na jedinici intenzivne njege na Odjelu kirurgije Opće bolnice Varaždin utorak je počeo mirno. Covid mirno. Draženka Pavličević bila je dežurna. Ustala je u 6.30 pa pripremila sve što može zatrebati njezinim dečkima. Troje ih je, suprug i dva sina. Automatikom priprema više. Od 17. oktobra je naučila da nema radnog vremena. Taj je dan došao prvi jesenski pacijent od covida. Nema kukanja, prekovremeni se ne broje.

Prošetala je do posla 15-ak minuta. Uz gradilište budućeg objedinjenog hitnog prijema u varaždinskoj bolnici, kroz kompleks je bolničkih paviljona, na odjel stigla u 06.50.

Za dvadesetak je minuta bila u skafanderu na covid-odjelu. I ostala unutra, s mirisom svojeg znoja u nosnicama ispod hermetički zatvorenog skafandera, dulje od optimalna četiri sata. Došla su dva nova pacijenta koja se bore za zrak. Oni su jedino važni. Adrenalin.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79