Potresna priča iz Gračanice: “UKC Tuzla odbila primiti pacijenta, koji je poslije toga tragedija”

Redakciji portala Crna-Hronika javio se Esad Osmanović koji želi sa javnosti podijeliti svoju tužnu priču o tome kako je zbog nemara ljekara izgubio majku.

Kako kaže sve se dogodilo u par dana a majka Fatima preminula je 12. 2.2024. godine.

Ovo je njegova priča.

“Mojoj majci je naglo pozlilo i odvezao sam je u hitnu u Gračanici oko 16,sati. Pregledana je i odmah poslata na hirurgiju u Gračanici.

Uradili su pretrage i rekli mi da mora hitno na UKC Tuzla na operaciju, jer oni nemaju odgovarajuću opremu za tu vrstu operacije, odnosno aparate za intezivnu njegu posle operacije.

Dijagnoza je, da je puklo debelo crijevo i da je u lošem stanju. Trenutno nije bilo sanitetskog vozila i morao sam je u strašnim bolovima prebaciti u privatnom autu za Tuzlu uz saglasnost doktora. Tada nije imala nikakvog krvarenja.

Na UKC Tuzla smo stigli oko 19. sati gdje je  nisu htjeli primiti, sa izjavom da ne žele da rade tuđi posao dok hirurzi u Gračanici ljenčare. Dobili su propratnu dokumentaciju nalaze i uputnicu da je hitan slučaj ali ništa. Vratili su pacijenta nazad u Gračanicu.

Rekli su nam da se hitno mora operisati i da ne gubimo vrijeme. Ako nećemo oni će je izvući na hodnik i tamo ostaviti, uz intervenciju zaštitara koji mi nije dao prići do majke, jer sam izjavio da je niko neće ostaviti u hodniku i da mora biti odmah zbrinuta . Zbog hitnosti slučaja ponovo smo je morali pod jakim bolovima natovariti u auto i nazad u Gračanicu, pedesetak kilometara u jednom pravcu.

U Gračanici su je primili dali joj neke injekcije i nakon izvjesnog vremena, ovaj puta su je ponovo sa sanitetskim vozilom prevezli u UKC Tuzla negdje oko 23h , sada već pod jakim krvarenjem i nesnošljvim bolovima. Ponovo su odbili prijem.

Pod pritiskom medicinara su je primili i prebacili na odjel hirurgije. U ranim jutarnjim satima su je operisali i prebacili u šok sobu u dubokoj komi.

Pacijent je nakon tridesetak sati preminuo. Tu veče na UKC Tuzla dežurni hirurg je bio Edvin Mulalić . Molim vas da ovo objavite da se što manje dešavaju ovakve traume.

Pacijent je cijelo vrijeme bio pod jakim bolovima , a mi pod velikim stresom koji će nas  pratiti dok sam živ.

Napominjem da je pacijent bio u hitnoj u Gračanici  10.2.2024g u 16 sati i da je smješten  na hiruškom odjeljenju u UKC Tuzl negdje oko 12.30 h iza ponoći . Satima je pacijent pod nesnošljivim bolovima čekao da se neko smiliju na UKC Tuzla da ga primi na odjel ,što je van svake pameti.

Kao dokaz posjedujem , uputnice nalaze , otpusnicu sa UKC Tuzla . Postoji i zapisnik policije TK  Istok.

Koliko još pacijenata treba da umire u bolovima , da bi neko reagovao i prekinuo ovu agoniju?

Za mene je ovo čisto ubistvo , ili pokušaj ubistva , kao u horor filmovima . Odajem priznanje Gračaničkim Hirurzima koji su fer i korektno odradili svoj posao .Pitam se dali je UKC Tuzla privatna država , gdje vladaju moćnici?

Volim svoju domovinu i 93.god . branio sam je besuslovno. Sada po stare dane razmišljam da i ja napustim BiH , zbog nepodnošljivog života . Kriminal i korupcija nas polako ubija jednog po jednog . Ovo mi je bio veći stres i udar nego 93g . – izjavio je Esad Osmanović za portal Crna-Hronika.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79