Potresne ispovijesti rudara: Svakog od nas neko kući čeka. Mi nemamo više šta izgubiti. Idemo do kraja!

Ekipa “Avaza” danas je posjetila rudare u Brezi i u Zenici koji su stupili u generalni štrajk zajedno. Sve zbog blokiranih računa od 8. januara ove godine.Za “Avaz TV” zenički komorati su otvoreno govorili o svojim problemima, brigama koje nose sa sobom i onima koje su okupirale njihovo porodice, jer nije jednostavno znati da vaš muž, otac, brat, djed štrajkuje glađu. Upravo zbog toga su danas prekinuli taj štrajk, ali su nastavili s generalnim.

Zenički i brezanski rudari stupili u generalni štrajk

Poručuju da neće odustati.

– Naši zahtjevi su potpuna deblokada računa tova dva rudnika, siguran rad u jamama i penzionisanje naših 38 kolega koji su dobili rješenja za penziju – kazao nam je rudar Elvedin Hadžić.

Njegov kolega Muriz Mujezinović kazao je da su tu prvenstveno zbog svojih porodica, a drugo zbog kolega.

– Svakog od nas neko kući čeka. Mi nemamo više šta izgubiti. Idemo do kraja. Šta će i kako će biti, ne mogu vam reći, ali se nadam da neće doći do onog do čega nas mogu natjerati. Pošto oni rade tako prljavo i pogano, pošto rade tako da nas u svakom momentu varaju, obmanjuju i lažu, te su nas doveli do ovdje gdje jesmo, onda predstoji ono “šamar šamaru”, pa šta bude – kaže Mujezinović.

Ispričao nam je da je jučer odvezen u hitnu pomoć.

– Dok sam tamo ležao čuo sam građane kako govore da smo mi rudari krivi što nema grijanja. Međutim, ne znaju istinu. Istina je sasvim drugačija, oni nama nisu dali raditi. Nismo mogli plasirati ugalj prema Željezari. Poručujem građanima: Puno ste uspavani, probudite se, morate shvatiti da svi oni kojima ste davali glasove, ostaju nijemi i gluhi već danima, a mi smo ovdje. Takvi kao što su oni, zbog kojih ste vi izlazili na izbore, danas su oglušeni i gledaju kako se vi smrzavate – istakao je Mujezinović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79