Potresne riječi majke malog Andreja: “Mog djeteta odjednom nema”

Meni je dijete otrgnuto. Do juče sam imala dijete sa kojim sam pričala, koje sam voljela, vaspitavala.

Odjednom mog djeteta više nema, nema ga u dnevnoj sobi, u školi, kod drugara. Umjesto da ljubim njegove obraze i kosicu, ja sada ljubim nažalost njegove slike, njegovu garderobu, zamišljam njegov glas kako bi bilo lijepo da ga ponovo čujem, kako bi bilo lijepo da se zagrlimo. Pitam se da li je ljudski život toliko ovezvrijeđen.

Ove potresne riječi uputila je na današnjem protestu Aleksandra Kostadinović iz Niša, majka dječaka Andreja Prenkljušaja (12) koji je nastradao 4. januara na niškom Bulevaru Medijana zajedno sa prolaznikom Dejanom Ilićem (48), kada ih je “audijem” pokosio bahati vozač Nemanja Stamenković (19) iz Beograda, vozeči najmanje 131 kilometar na čas.

Porodice nastradalih, noseći transparente sa parolama “Pravda za Andreja” i “pravda za Dejana”, zatražili su pokretanje inicijative za izmjenu zakona kako bi se omogućilo strožije kažnjavanje bahatih voditi vozača u slučajevima udesa da smrtnim ishodom. Na jednom od transparenata zatraženo je da se donese “Andrejev zakon”, po imenu nastradalog dječaka.

– Borimo se za naše najmilije koji su izgubili živote, takođe ovo je bitno i za sve naše sugrađane i građane Srbije koji nažalost sve više gube živote od strane nasilničkih vozača kojima prijete veoma blage kazne. Strašno smo razočarani samom kaznenom politikom. Mislimo da, zbog toga što su tako male kazne koje su im zaprijećene, sve češće se ponavljaju te nasilničke vožnje koje se nažalost završavaju smrtnim ishodom – kaže Aleksandra, prenosi Blic.

Ona dodaje da su njen sin Andrej i Nišlija Dejan Ilić poginuli dok su šetali pješačkom stazom.

– Sama silina udarca je bila takva da moje dijete preleti preko ograde Vodovoda koja je visoka dva metra. Njemu su konstatovani višestruki prelomi kostiju lobanje, povrede više organa. Nažalost izgubio je u trenutku svoj život, takođe i Dejan koji je išao pješačkom stazom je bio udaren tako jako da je i on letio desetak metara. Iste večeri i on je preminuo. Strašno sam razočarana izjavom vozača, odnosno ubice mog djeteta i Dejana koji se najprije branio ćutanjem a potom na suđenju nakon dva mjeseca je došao sa iskonstruisanom pričom da mu se u trenutku nesreće slošilo i da je naišao drugi auto pa je stisnuo gas misleći da će da da ga udari – rekla je Aleksandra.

– Nije se desilo samo meni. Dešava se mnogima i sve češće. Mnogo me je povijredilo što vozaču preti kazna od samo osam godina, jer za širenje nagih slika na internetu i posjedovanje droge prijete slične kazne. Kako je moguće da se ta krivična djela poistovete, kako je moguće da ljudski život ovdje u našoj državi je obezvrijeđen tom kaznenom politikom. Ja se nadam da ćemo dobiti pravdu za moje dijete i za Dejana i da će i sugrađani moći slobodno da šetaju gradom – rekla je Aleksandra.

Brankica Paunović Ilić, sestra nastradalog Dejana Ilića koji je bio otac troje djece, istakla je da je protestni skup organizovan radi pokretanja inicijative o promjeni zakona za kažnjavanje bahatih vozača.

– Htjeli smo da uputimo poruku svima u Srbiji da zakon mora da se mijenja, da se bahati vozači moraju kazniti strožim kaznama, da ne može ubistvo da se računa od jedne do osam godina – rekla je ona.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79