Potrošači u RS skeptični prema kampanji sniženja cijena: Marketing trik ili stvarna pomoć?

Potrošači u RS skeptični prema kampanji sniženja cijena: Marketing trik ili stvarna pomoć?


U Republici Srpskoj trenutno se odvija kampanja pod nazivom “Društveno odgovorni,” koja ima za cilj snižavanje cijena određenih prehrambenih proizvoda i higijenskih potrepština.

U ovu inicijativu uključilo se 16 tržnih centara, a iz Ministarstva trgovine i turizma RS naglašavaju kako je kampanja, koja je započela 1. avgusta, uspješan korak ka pomoći građanima u vrijeme inflacije. Ipak, potrošači nisu uvjereni u stvarnu korist ove akcije.

Građani se žale da je kampanja slična ostalim promotivnim akcijama u trgovinama, dok cijene osnovnih namirnica i dalje ostaju visoke. Naime, mnogi potrošači su primijetili da su trgovci, paralelno sa sniženjem određenih artikala, povećali cijene drugih proizvoda koji nisu uključeni u kampanju. To je dovelo do sumnje da se ova kampanja koristi kao paravan za prikrivanje poskupljenja.

Kako objašnjava Jovan Vasilić iz Udruženja za zaštitu potrošača “Zvono” iz Bijeljine, mnogi su zbunjeni selektivnim sniženjima koja obuhvataju samo određene proizvode, dok su cijene ostalih značajno povećane. Vasilić ističe da ovakve kampanje ne donose željene efekte i naglašava potrebu za sistemskim promjenama, poput izmjene zakona o maržama i PDV-u.

Murisa Marić iz Udruženja potrošača “Don” Prijedor ističe da je namjera Ministarstva bila dobra, ali da rezultati nisu ispunili očekivanja. “Ovo je postala besplatna reklama za tržne centre koji se predstavljaju kao društveno odgovorni, dok stvarne koristi za potrošače nema,” kaže Marić, dodajući da je ograničenje marži jedino rješenje koje bi moglo pomoći građanima.

Iako je u okviru kampanje sniženo oko 300 proizvoda, statistika pokazuje da su cijene hrane u porastu.

Podaci Zavoda za statistiku RS pokazuju da su cijene hrane u maju porasle za 0,8% u odnosu na isti mjesec prošle godine, a trend rasta cijena nastavio se i u junu.

Potrošači zahtijevaju konkretne i dugoročne mjere, smatrajući da trenutne kampanje nisu dovoljno efikasne u borbi protiv rastućih troškova života.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija