Poturić: Ja “seljak” sam motivirao hiljade golorukih ali hrabrnih boraca da obrane ono gdje sada sjedite”

Muzički autor, Zaim Poturić, oglasio se danas na svom Facebook profilu, a povodom izjave premijera KS Edina Forte, koja je danas izazvala lavinu komentara u Bosni i Hercegovini, ali i šire.

“Ja seljak, autor ove pjesme, je motivirao hiljade golorukih ali hrabrnih boraca da obrane ono gdje sada sjedite, gospodo (malo)građani” – napisao je Zaim Poturić, autor patriotrske pjesme “Ja ti odoh majko, Bosnu braniti” na Facebook profilu.

 

Zahiragić poslao poruku Forti: “Da nije bilo tih “seljaka” ti se, premijeru, ne bi imao gdje vratiti!”

Nakon brojnih oštrih reakcija povodom izjave premijera Vlade Kantona Sarajevo Edina Forte za britanski list “Guardian”, uslijedilo je i njegovo pojašnjenje.

Naime, on je napisao da je tema teksta težnja da Sarajevo doživi kulturni preporod.

“Agresija na BiH nije bila tema. Vodimo rat protiv šunda, to nije tajna i o takvom ratu sam govorio. Dovoljno je pročitati tekst do kraja i isključiti svaku dilemu o tome šta je poruka,” napisao je Forto.

Burne reakcije javnosti nakon što je Forto poručio da su “rat dobili seljaci”

Forto je potom izgovorio rečenicu koja je mnogim zasmetala.

“Sarajevo je nekada bilo centar rock i pop muzike, ali je to nestalo. Izgleda da su seljaci dobili rat. Urbana kultura umire. Sada je najpopularnija stvar ovdje turbo-folk. Mislim da je odvratno. Bili smo središte urbane popularne kulture, a sada smo središte ničega. Sad uvozimo kulturu iz Srbije i to ne najbolju. Ne želim zvučati pesimistično, u politici sam da promijenim stvari. Ali potrebni su nam saveznici,” dodao je Forto.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79