Potvrdila Vlada! Od 20. decembra u Federaciji BiH nove mjere

Vlada Federacije BiH danas je utvrdila prijedlog Kriznog štaba o uvođenju novih epidemioloških mjera od 20. decembra ove godine. Najveća izmjena će biti tzv. pravilo VPT – vakcinisan, prebolio, testiran.

Mjere će, kako je naglašeno, biti uvođene postepeno.

Prema novom prijedlogu svi uposlenici u zdravstvenom sektoru, socijalnom, javnim upravama, vladama, općinama morat će ispunjavati jedan od tri uslova VPT da bi mogli obavljati posao na radnom mjestu.

Ukoliko ne budu ispunjavali VPT, poslodavac će odlučivati o daljnjem procesu rada.

Do 20. decembra kantoni će trebati da pripreme sve procedure kako bi se neometano sprovodili nove mjere u borbi protiv koronavirusa.

“Ko neće da se vakciniše, treba se testirati o svom trošku ili da ima potvrdu da je prebolio. Ovi zaključcima je zadužen Zavod za javno zdravstvo da napravi stručne smjernice u vezi sa razmacima testiranja ako je PCR test ili ako je antigenski test, zatim koliko je potrebno nakon vakcinisanja tražiti potvrdu”, rekla je Marina Bera, pomoćnica Federalnog ministarstva zdravstva.

Ona je kazala da će se mjere uvoditi postepeno piše Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79