Potvrdio ministar Vranić: Kanton Sarajevo će VPT pravilo uvesti samo na skijalištima

 

Vlada FBiH na današnjoj sjednici donijela je odluku kojom se kantonima prepušta konačna odluka o uvođenju pravila VPT – vakcinisan, prebolovao, testiran. Tim povodom, ministar zdravstva KS Haris Vranić za Klix.ba govorio je o tome da li će VPT zaživjeti i u Sarajevu.
Na početku razgovora, Vranić ističe kako je odluka Vlade FBiH da ovakvu odluku prepusti kantonima još jedan u nizu loših poteza koje je donijela Vlada FBiH.

“Odluka je još jedna u nizu razočaravajućih jer Federalno ministarstvo zdravstva i Krizni štab očigledno nemaju snage i volje da vode glavnu riječ u borbi protiv pandemije i po ko zna koji put ‘vrući krompir’ spuštaju na 10 kantona. Ako vi imate 10 kantona i 10 različitih uredbi onda mi sami pravimo 10 država i to je nedopustivo”, rekao je Vranić.

Na pitanje da li Kanton Sarajevo razmišlja o uvođenju VPT pravila, ministar zdravstva naglašava kako to nije opcija.

“Mi nismo razmišljali o uvođenju VPT pravila osim za skijališta, jer će tu biti veći broj posjetilaca. Razgovarao sam s predstavnicima policije, direktorom ZOI'84, direktorom Doma zdravlja i Hitne medicinske pomoći, te smo već napravili plan organizacije. Mislim da je plan odličan te da će se Bjelašnica moći proglasiti ‘covid sigurnom zonom’ s obzirom da ćemo na ulasku na skijališta imati VPT”, pojašnjava ministar.

Osim uvođenja VPT pravila, Vranić naglašava kako će Bjelašnica dobiti i niz drugih pogodnosti koje će unaprijediti zdravstveni paket na ovoj planini.

“Planiramo da se rade i brzi antigenski testovi, a također je u planu i otvaranje punkta za vakcinaciju. Također, u dogovoru s direktorom ustanove Dom zdravlja KS Abelom Baltićem organizirat ćemo jedan kontejner u kojem će se nalaziti mobilni rentgen aparat i radiološki tehničar koji će biti na usluzi tokom trajanja skijaškog dana. U slučaju povreda na skijanju, na planini će se moći uraditi rentgenski snimak, a firma medIT će napraviti konekciju s Općom bolnicom i KCUS-om gdje će dežurni ortopedi odmah moći pročitati snimak i postupiti po daljim uputama. Bjelašnica bi s ovim dobila i paket zdravstvene zaštite”, naglašava Vranić.

Bez kapaciteta za “sveopći VPT”

Iako će se pravilo VPT najvjerovatnije primjenjivati na skijalištima, brojni objekti oko samih skijališta, uključujući restorane i kafiće obavljat će svoje djelatnosti bez potrebe za uvođenjem VPT pravila. Slična situacije je i u samom gradu gdje će se na brojnim mjestima i dalje građani morati pridržavati propisanih epidemioloških mjera, ali gdje se i dalje neće zahtijevati VPT pri ulasku u objekte.

“To je sada pitanje inspekcije, mjere i dalje ostaju iste. Uvođenje VPT pravila nije bez smisla, ali kada uzmete konačne rezultate – VPT se pokazao neadekvatnim. Također, nemamo dovoljno kapaciteta da VPT pravilo uvodimo u svaki objekat. U svakom slučaju, vakcinacija je jedino rješenje. Što imamo više vakcinisanih, manja je potreba za VPT-om. Kanton Sarajevo je dostigao 60 posto vakcinisanih i u velikoj smo prednosti u odnosu na ostatak FBiH. U Unsko-sanskom kantonu je vakcinisano 12 posto stanovnika, u Mostaru 9 posto. Vakcinacija je jedino rješenje”, zaključio je u razgovoru za Klix.ba ministar zdravstva KS Haris Vranić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79