Potvrđen slučaj mišje groznice u BPK Goražde

U Bosanskopodirnjskom kantonu (BPK) Goražde nedavno je potvrđen slučaj mišje groznice.

Direktorica kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo dr. Medina Bičo pojasnila je da je potvrdu slučaja Zavod dobio od Infektivne klinike u Sarajevu te podsjeća da je bolest zabilježena i 1995. godine kada je imala i karakter epidemije.

Napomenula je da se radi o zoonozi, odnosno bolesti koju uzrokuje hantan virus a koji se nalazi u izlučevinama poljskih miševa i nekih drugih glodavaca odakle se putem kapljica odnosno respiratornim putem prenosi na ljude.

– Simptomi u početku ne upućuju da se radi o ovom oboljenju, javlja se povišena temperatura sa groznicom, neki opšti infektivni sindrom kao što je opšta slabost, gubitak apetita i nešto kasnije taj hemoragijski sindrom gdje obično dolazi do promjena u kapilarima u krvim sudovima i najčešće zahvata bubrege. Zato se i kaže da je akutni bubrežni sindrom što u nekim slučajevima dovodi do zatajenja bubrega i potrebe za hemodijalizom i nažalost nekad može biti sa smrtnim ishodom – precizirala je dr. Bičo.

Naglasila je da je u skladu sa potvrdom slučaja u BPK, Zavod poduzeo određene aktivnosti na planu suzbijanja bolesti te dao preporuke.

– Imali smo taj jedan zvanično registrovan slučaj i tokom aprila smo s firmom „Goraždestan“ proveli proljetnu deratizaciju u svim zgradama. Ovom prilikom savjetujemo svima koji duže vremena borave u prirodi, jer obično poljski miševi su ti koji su izvor infekcije, da treba da paze da voda i hrana da ne dođu u dodir sa glodavcima. Obavezno vršiti pranje ruku i voditi računa ukoliko postoje neke šupe ili spremnici za drva u sklopu zgrada ili negdje drugo, obavezno nakon vršenja nekog posla izvršiti dezinfekciju. Također, prilikom čišćenja voditi računa da se ne stvara prašina jer upravo u toj prašini mogu biti čestice koje posjeduju ovaj virus – upozorila je direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79