Potvrđena optužnica Krčmaru i drugim: Zločini nad Bošnjacima na području Ključa

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu u predmetu Ilija Krčmar i drugi koja optužene Iliju Krčmara, Boška Učanina, Svetislava Račića, Željka Bajića, Nikolu Ćuka, Nikolu Ćuka, Marinka Miljevića i Dragana Despota tereti da su počinili krivično djelo zločini protiv čovječnosti.

U optužnici se navodi da su optuženi u okviru širokog i sistematičnog napada Vojske Srpske Republike, a potom Republike Srpske, pripadnika policije i paravojnih formacija, usmjerenog protiv bošnjačkog civilnog stanovništva na području općine Ključ, znajući za takav napad te da njihove radnje čine dio tog napada, kao pripadnici voda Vojne policije 2. inžinjerijskog puka 2. Krajiškog korpusa VP 4630 Ključ, Vojske Srpske Republike, a potom Republike Srpske, izvršili progon bošnjačkog civilnog stanovništva na nacionalnoj, etničkoj i vjerskoj osnovi postupajući s diskriminatornom namjerom, suprotno pravilima međunarodnog prava i to ubistvima civila, saopćeno je iz Suda BiH.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79