Potvrđena optužnica protiv direktor rudnika i savjetnik gradonačelnika Živinica jer su uzimali mito

Protiv bivšeg ministra u Vladi TK, savjetnika premijera i trenutnog savjetnika gradonačelnika Živinica Abdulaha Zukića i vršioca dužnosti direktora RMU Đurđevik Samira Suljića potvrđena je optužnica zbog nekoliko krivičnih djela.

Kako je navedeno iz Kantonalnog tužilaštva u Tuzli, prema optužnici koju je potvrdio Općinski sud u Živinicama, oni su osumnjičeni zbog postojanja osnovane sumnje da je Zukić počinio produženo krivično djelo primanja nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, a Suljić produženo krivično djelo primanja dara ili drugog oblika koristi.

“Oni su optuženi da su, po prethodnom dogovoru, Zukić koristeći svoj utjecajni položaj koji je imao obavljajući spomenute funkcije, a Suljić kao odgovorna osoba u rudniku, u periodu od aprila do juna 2021. godine od vlasnika jednog privatnog preduzeća, koje je od RMU Đurđevik imalo dospjela nenaplaćena potraživanja u iznosu od oko 700.000 KM za prodaju guma za kamione, tražili dar u novcu kako bi Suljić realizirao i isplatio potraživanja ovoj firmi te su od drugog vlasnika preduzeća tražili iznos od 40.000 KM kako bi ta firma prošla na tenderu za kupovinu bakra i željeza koje je prodavao rudnik, na što vlasnici firmi nisu pristali”, naveli su iz Tužilaštva TK.

Također, u trećoj tački optužnice se spomenutima na teret stavlja da su od maja do početka jula 2021. godine, od vlasnika i odgovorne osobe u jednoj zaštitarskoj firmi koja pruža usluge Rudniku i kojoj je ovo javno preduzeće dugovalo 240.000 KM za pružene usluge, tražili da im predaju dio od 15 posto od ukupnog potraživanja u novcu kako bi posredovali i utjecali da Elektroprivreda BiH ovoj zaštitarskoj agenciji isplati spomenuti dug.

“Nakon što je Elektroprivreda BiH ovoj zaštitarskoj agenciji isplatila potraživanja prvog dijela duga u iznosu od 200.000 KM, i dogovorena je isplata preostalog dijela duga, u vozilu direktora ove agencije 2. jula ove godine je Suljiću isplaćen dar u novcu u iznosu od 30.000 KM, nakon čega su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Suljića i Zukića lišili slobode”, dodali su iz Kantonalnog tužilaštva u Tuzli.

U optužnici je nadležnom sudu predloženo da se Zukiću izreknu sigurnosne mjere zabrane obavljanja službene dužnosti u organima uprave ili dužnosti savjetnika u organima uprave, a Suljiću zabrana obavljanja dužnosti odgovorne osobe u pravnim osobama s pretežnim državnim kapitalom.

Također, nadležni sud je optuženima, umjesto ranije mjere zabrane napuštanja porodičnog doma, odredio mjere zabrane napuštanja područja TK, kao i zabranu međusobnog sastajanja i sastajanja sa svjedocima piše Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79