Potvrđena optužnica protiv Senada Basarića zbog ubistva Irme Forić

Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv Senada Basarića zbog krivičnog djela ubistva, prenosi Faktor.

Optuženi se tereti da je u vremenskom periodu od 15. do 17. septembra 2019. godine u stanu u sarajevskoj Općini Novi Grad, Irmi Forić nanio teške po život opasne tjelesne povrede usljed kojih je i preminula. Optuženi je 17. septembra 2019. godine u jutarnjim satima napustio stan, a uhapšen je 19. septembra od strane pripadnika MUP-a KS. Uz optužnicu, postupajući tužilac predložio je sudu produženje pritvora optuženom Senadu Basariću.

U optužnici je navedeno da je Senad Basarić rođen 21.04.1960. godine u Oberhausenu, SR Njemačka, po zanimanju tehnički trener, bez zaposlenja, razveden, otac troje djece. Presudom Općinskog suda u Mostaru od 29.11.2004. godine osuđen je zbog krivičnog djela oduzimanje tuđe pokretnine, a u pritvoru KPZ Sarajevo nalazi se od 20.09.2019. godine.

Optuženi Basarić je u vremenskom periodu od 15.09.2019. godine do 17.09.2019. godine u stanu vlasništvo I.F. u Novom Gradu, u stanu u kojem je živio u vanbračnoj zajednici sa I.F., u namjeri da I.F. usmrti upotrebom fizičke snage, rukama je uhvatio za kosu, te svjestan da je može usmrtiti, što je i htio, udaranjem stražnjim dijelom glave o neku tupo-tvrdu podlogu i naglim trzajima glave naprijed-nazad I.F. nanio teške po život opasne tjelesne povrede u vidu krvnog podljeva i oguljotine kože i potiljačnog dijela glave sa krvnim podljevima poglavine tjemeno-potiljačno, krvnim podljevima ispod tvrde i mekih moždanih ovojnica i prisustvom krvi u moždanim komorama, te je rukama uhvatio za vrat i izvršio pritiskanje i stezanje vrata kojom prilikom je I.F. nanio povrede u vidu krvnog podljeva prednje i desne bočne strane vrata sa krvnim podljevom mekih tkiva i mišićne kompletne desne bočne strane vrata i obraza i mišića lijeve strane vrata, prelom gornjeg roga štitne hrskavice desne strane i krvarenjima u predjelu stražnje strane sredogruđa i ispod poplućnica koje povrede čine jednu cjelinu i imaju karakter teške po život opasne tjelesne povrede.

Udarcima tupo-tvrdim, dijelom bridastim predmetom I.F.nanio povrede u vidu razderano-nagnječne rane desne uške koja dijelom zahvata i hrskavicu uha, krvnog podljeva kože potiljačno od sredine ka desnoj strani do desnog uha, koji se proteže i na desnu bočnu stranu vrata, krvnog podljeva kože stražnje desne uške i zaušnog predjela koji se nastavlja na desnu bočnu stranu vrata i krvnog podljeva poglavine potiljačno od sredine ka desnoj strani do desnog uha, koje povrede svaka za sebe predstavljaju laku tjelesnu povredu, a u svom ukupnom zbiru tešku tjelesnu povredu, dok ukupno povređivanje I.F. ima karakter teške tjelesne povrede opasne po život, a koje povrede su bile takvog inteziteta i karakteristika da su dovele do smrti I.F., nakon čega je tijelo I.F. prekrio narandžastim peškirom, te je dana 17.09.2019. godine u jutarnjim satima napustio stan, udaljivši se u nepoznatom pravcu, da bi dana 18.09.2019. godine oko 16,30 sati, nakon što se I.F. nije javljala na telefonske pozive pred vrata stana u ulici ……………, došli kćerka I.F. G.B. sa svojim suprugom O.B., te su otključali ulazna vrata stana, a potom u stan ušao O.B., koji je u kuhinji zatekao beživotno tijelo I.F., o čemu je obavijestio policiju, nakon čega je dana 18.09.2019. godine u 16,40 sati od strane ekipe Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo konstatirana smrt I.F.,

Dakle, drugog usmrtio,

Čime je počinio krivično djelo ubistvo iz člana 166. stav 1. KZ FBiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79