Potvrđena optužnica protiv Tonija Bašića: Na društvenim mrežama pozivao na džihad i borbu protiv LGBT

Potvrđena optužnica protiv Tonija Bašića

Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv Tonija Bašića, koji se tereti da je u više navrata putem sredstava javnog informisanja i aplikacije Telegram podsticao druge na izvršenje krivičnog djela terorizam.

Piše: D. Pavlović

 

Bašiću se na teret stavlja da je počinio krivično djelo javno podsticanje na terorističke aktivnosti u vezi s krivičnim djelom terorizam Krivičnog zakona BiH, saopšteno je iz Suda BiH.

U optužnici je navedeno da je Bašić u periodu od 8. februara do 17. marta 2020. godine u više navrata putem sredstava javnog informisanja i koristeći se društvenom mrežom “Telegram”, koja je dostupna širem krugu korisnika, podsticao druge na izvršenje krivičnog djela terorizam, tako što je upućivao prijetnje i poruke antisemitskog sadržaja, kao i izjave i prijetnje kojima poziva na napade na rasističkoj i nacionalnoj osnovi, prijetnje pripadnicima LGBT pokreta, kao i pozivao na izvršenje terorističkih napada na zgrade na teritoriji New Yorka, SAD.
Navedeno je i da je optuženi Bašić objavio formiranje kanala pod nazivom (Moon Krieg Division), te da je podržavao politički teror i ubistvo Jevreja i političara.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79