Potvrđena optužnica zbog nezakonite kupovine dionica UNIS-a

Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv Behade Gradaščević, Alena Gradaščevića, Kenana Taslamana, Almira Mulića, Ene Taslaman i firme UNIS-udružena metalna industrija Sarajevo.

Behada Gradaščević, Alen Gradaščević i Kenan Taslaman optuženi su zbog krivičnog djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela i zloupotreba položaja ili ovlaštenja, dok su Almir Mulić, Ena Taslaman i firma Unis-udružena metalna industrija Sarajevo optuženi zbog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Prema navodima iz optužnice, Behada Gradaščević, Alen Gradaščević i Kenan Taslaman terete se da su se tokom 2016. godine kao odgovorne osobe u firmama “IKT“ i UNIS Sarajevo, udružili zbog nezakonite kupovine dionica UNIS-a, tako što su posredstvom firme “IKT“ podigli višemilionski kredit koji u tom trenutku nije bilo moguće otplaćivati pod ugovorenim uslovima.

Potom su se i kroz druge pravne poslove zadužili za dodatni višemilionski iznos. Tačnije, za ukupni iznos od oko 11 miliona KM kupljene su dionice UNIS-a da bi odmah po njegovom preuzimanju optuženi kao dio upravljačke strukture UNIS-a, zaključili niz pravnih poslova kojima je firma “IKT“ oslobođena vraćanja milionskih dugovanja nastalih upravo zbog kupovine dionica.

Tako je sav teret vraćanja milionskih dugovanja pao na firmu UNIS, dok je firma IKT oslobođena od svih dugovanja. Nakon ovoga, optuženi su donošenjem više nezakonitih upravljačkih odluka omogućili da prvooptužena Behada Gradaščević postane većinski vlasnik UNIS-a sa vlasništvom od više od 90 posto.

Inače, postupajuća tužiteljica je u optužnici predložila sudu oduzimanje imovinske koristi u iznosu od 12.768.563,30 KM, dok je na snazi privremena mjera zabrane otuđenja 1.193.324 dionica/vrijednosnih papira firme UNIS-kao i mjera otuđenja i opterećenja udjela-osnivačkog kapitala u UNIS-u.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79