Potvrđena prvostepena presuda Milaremu Berbiću za ratovanje u Siriji

Državni sud je potvrdio prvostepenu presudu kojom je Milarem Berbić osuđen na tri godine zatvora zbog pridruživanja formacijama u Siriji koje su se borile na strani takozvanog ISIL-a, rečeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

“Žalba Odbrane i žalba Tužilaštva BiH su u cijelosti odbijene, tako da je potvrđena prvostepena presuda i kazna zatvora u trajanju od tri godine”, kazao je branilac Bakir Hećimović.

Berbić je u maju ove godine proglašen krivim da je u augustu 2014. otputovao iz Sarajeva s ciljem pridruživanja stranoj organizaciji u sastavu ISIL-a, odnosno Islamske države, koja se borila protiv legitimnih organa Sirije.

Vijeće je tada zaključilo da se Berbić u Siriji pridružio organizaciji nepoznatog naziva kojom je rukovodio Goran Pavlović, a početkom 2019. je zarobljen te krajem iste godine vraćen u BiH.

Iznoseći žalbe na prvostepenu presudu, Tužilaštvo je od Apelacionog vijeća Državnog suda zatražilo da se Berbiću poveća kazna, dok je Odbrana tražila da se preinači u manju kaznu zatvora ili da se prvostepena presuda poništi i postupak pokrene ispočetka.

Berbić je posljednji od sedmorice bh. državljana izručenih iz Sirije u decembru 2019. godine kojem je izrečena drugostepena presuda.

Ranije su Muharem Dunić i Armen Dželko osuđeni na po tri godine i šest mjeseci zatvora, Hamza Labidi na jednu godinu zatvora, a Emir Ališić na dvije godine i šest mjeseci zatvora. Oni su s Državnim tužilaštvom sklopili sporazum o priznanju krivice.

Na kaznu zatvora od četiri godine osuđen je Senad Kasupović, dok je Jasminu Keseroviću izrečena presuda od šest godina zatvora.

Na ovu presudu ne postoji pravo žalbe.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79