Potvrđena treća optužnica protiv Zdravka Mamića

Županijski sud u Osijeku potvrdio je treću optužnicu protiv bivšeg čelnika NK Dinama Zdravka Mamića da je od 2002. do 2007. iz Dinama izvukao 16,7 miliona kuna (2,3 miliona eura) koja se spaja s drugom optužnicom.

Zdravku Mamiću može se suditi u odsutnosti kada se stvore svi zakonski uvjeti, nakon što se zaprime odluke Ministarstva pravosuđa BiH i Vrhovnog suda BiH da Zdravko Mamić neće biti izručen Hrvatskoj, tj. da je nedostupan pravosudnim tijelima Republike Hrvatske. U trećoj optužnici tužilaštvo Mamića tereti da je od 25. septembra 2002. do 8. marta 2007. u Zagrebu i Klagenfurtu u Austriji izvlačio novac iz Dinama po računu kluba otvorenog u banci u Austriji.

-Iako je sukladno statutu kluba bio dužan skrbiti se o zakonitom korištenju i raspolaganju finansijskim sredstvima kluba, okrivljenik je u nakani da se znatno materijalno okoristi na štetu imovine kluba, raspolagao novčanim sredstvima kluba u vlastitu korist – navodi se.

Mamića se tereti da je nalagao prijenos iznosa od 97.492 eura na svoj račun otvoren kod banke u Austriji te lično podigao iznos od ukupno 2,2 miliona eura u gotovini. Na taj se način se na štetu kluba okoristio u ukupnom iznosu od 2,3 miliona eura.

Temeljem prve optužnice Zdravko Mamić je prošle godine nepravomoćno osuđen na šest i po godina zatvora, zbog izvlačenja oko 116 miliona kuna (15,8 miliona eura) iz Dinama. Mamić je uoči izricanja presude otišao u Bosnu i Hercegovinu kao državljanin te zemlje.

U maju 2019. godine potvrđena je i druga optužnica protiv Zdravka Mamića i još šesterice okrivljenika, koje tužilaštvo tereti da su u sklopu zločinačkog udruženja Dinamo oštetili za oko 200 miliona kuna (27,2 miliona eura). Protiv Zdravka Mamića određen je i istražni zatvor, no pravosudna tijela BiH zaključila su kako nema pretpostavki za njegovo izručenje Hrvatskoj.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79