Potvrđeno: BiH nije ispunila ni osam uslova za “uslovni kandidatski status”

 

Transparency International BiH je saopćio da je izvještaj Evropske komisije pokazao je da Bosna i Hercegovina u proteklih godinu dana nije ostvarila nikakav napredak u borbi protiv korupcije i vladavini prava.

“Uprkos preporuci za ‘uslovno otvaranje pregovora’ koji bi trebalo da podstakne vlasti da konačno pristupe provođenju suštinskih reformi i spremnosti EU da ubrza proces proširenja, izvještaj ukazuje da su vlasti BiH izbjegavale donošenje ključnih zakona za vladavinu prava, mali broj reformskih zakona’ usvojen je u verziji koja nije zadovoljavajuća, a desio se i niz udara na građanske slobode”, saopćeno je.

Zbog toga smatraju da su “apsurdne ocjene lokalnih zvaničnika” da je BiH ostvarila napredak i jedina u regionu za 10 mjeseci prešla put od kandidatskog statusa do otvaranja pregovora, jer BiH nije ispunila ni “osam uslova za uslovni kandidatski status” koji je EU dodijelila u decembru prošle godine.

“Među tih osam uslova navedeno je i da će BiH garantovati slobodu izražavanja i medija što se nikako ne može smatrati ispunjenim uslovom s obzirom na kriminalizaciju klevete u Republici Srpskoj i najavu niza restriktivnih zakona kojim se namjerava suzbiti sloboda izražavanja”, navodi se u analizi.

U nastavku stoji da se od BiH tražilo preduzimanje odlučnih koraka za jačanje prevencije i borbe protiv korucpije gdje nije zabilježen nikakav napredak, što se jasno navodi u izvještaju.

“Jedan od uslova bio je i usvajanje zakona o sprečavanju sukoba interesa koji nije usvojen ni na nivou BiH ni FBiH, a čak su napravljeni i dodatni koraci unazad nedavnim izmjenama ovog zakona u RS. Također, izostalo je usvajanje i dva sveobuhvatna zakona o reformi pravosuđa, a to su novi Zakon o VSTV-u i Zakon o sudovima BiH što se takođe nalazi među osam uslova za kandidatski status”, navodi se.

Kako ističu u izvještaju se navodi i niz zamjerki na nekoliko “reformskih zakona” koji su nedavno usvojeni u Parlamentu BiH i koje domaće vlasti predstavljaju kao veliki uspjeh koji je doveo do uslovne preporuke za otvaranje pregovora.

“Tako je navedeno da su nedavne izmjene Zakona o VSTV-u s ciljem provjere imovinskih kartona nosilaca pravosudnih funkcija usvojene u promijenjenoj verziji u odnosu na mišljenje Venecijanske komisije”, navodi se.

U izvještaju Komisije stoji da “takve promjene ometaju djelotvornost sistema prijavljivanja imovine i stoga ih je potrebno dopuniti”.

TI BiH navodi da se u izvještaju konstatuje da novim Zakonom o slobodi informacija nije osigurana nezavisnost žalbenog procesa, na što su organizacije civilnog društva već upozoravale, jer je usvojeno rješenje u nekim segmentima lošije i dodatno će omogućiti institucijama da od javnosti kriju informacije od javnog interesa.

“Sa ovakvim pristupom teško je očekivati veći napredak u naredna četiri mjeseca, jer tako nešto nije postignuto u protekle četiri godine, odnosno od 2019. kada je EU u svom Mišljenu postavila 14 ključnih prioriteta, od kojih je BiH do danas u cjelosti ispunila samo jedan. Zbog svega TI BiH još jednom apeluje na vlasti na svim nivoima da iskoriste spremnost EU da ubrza proces proširenja i provedu suštinske reforme koje su prije svega neophodne zbog poboljšanja stanja u samoj BiH u pogledu vladavine prava i borba protiv korupcije”, stoji u saopćenju TI BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79