POTVRĐENO: Do daljnjeg nema turističkih putovanja ili posjeta u Njemačku

Osobe, koje su prije pooštravanja ograničenja ulaska uslovljenog pandemijom ušle u Njemačku bez vize,  podliježu kao i do sada ograničenju boravka na maksimalno 90 dana

U ovom momentu ne postoji mogućnost turističkog putovanja ili putovanja u svrhu posjete iz Bosne i Hercegovine u Njemačku, u protivnom se mora računati sa vraćanjem sa granice, kazali su na Fokus.ba iz Ambasade Njemačke u Sarajevu.

Piše: A. DUČIĆ

Odgovarajući na naš upit ko i na koji način može trenutno u Njemačku naveli su da će Ambasada u narednim danima na svojoj internet stranici objaviti pregled trenutno postojećih izuzetaka.

– Osobe, koje su prije pooštravanja ograničenja ulaska uslovljenog pandemijom ušle u Njemačku bez vize,  podliježu kao i do sada ograničenju boravka na maksimalno 90 dana. Ukoliko se prekorači period boravka, nadležne  njemačke službe nalažu, po pravilu, trenutačno napuštanje zemlje i u tu svrhu uručuju potvrdu o prelasku granice. Ovaj postupak je ostao nepromijenjen i primjenjuje se neovisno o aktuelnoj situaciji  u vezi pandemije – kazali su nam u ovoj ambasadi.

Pad potražnje za radnicima iz BiH: Ostalo neiskorišteno 400 viza za rad u Njemačkoj

Generalni konzul BiH u Frankfurtu Lučiano Kaluža ukazao je prije dva dana na mnoštvo slučajeva da njemačka policija otkrije i deportuje državljane BiH koji su krenuli na put kao u vrijeme prije korone, te savjetovao da se o putovanju prvo informišu u Njemačkoj ambasadi.

-Zvanično turistički još nije dozvoljeno putovati, a sve informacije o putovanju tražite od Ambasade Njemačke. Oni su relevantni da vam daju odgovore ko i na kakav način može putovati u Njemačku – napisao je Kaluža na Twitteru.

Prema njegovim riječima, samovoljne procjene na osnovu komšijskih informacija mogu samo da naprave problem.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79