Potvrđeno i od ministra: Policajci tukli migrante i tjerali ih u BiH

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović kazao je da su utvrdili da su hrvatski policajci na snimkama koje prikazuju kako maskirane osobe tuku migrante i tjeraju ih u Bosnu i Hercegovinu.

Iako je priznao da Hrvatske nasilno vraća migrante u BiH, pokušao je umanjiti značaj ovog problema.

“To je sigurno neki individualni prekršaj nekolicine policijskih službenika. To je neprihvatljivo ponašanje policijskih službenika i ne bih to povezivao samo s borbom protiv migracija”, izjavio je, prenose hrvatski mediji.

Dodao je da bi se o svemu trebalo uskoro detaljnije oglasiti Ravnateljstvo policije.

Kazao je da ne očekuje reakcije drugih država, te je rekao da u svakoj zemlji se dogode da pojedini policijski službenici naprave takve prekršaje.

Govoreći o ilegalnim migracijama, Božinović je naveo da se niti jedna država članica EU ne može sama nositi s tim.

Podsjetimo, na snimku se može čuti i kako jedan od maskiranih muškaraca nakon udarca migranta palicom viče za njim: “Go to Bosnia.”

Ovo je snimljeno u junu za vrijeme osmomjesečnog novinarskog istraživanja u kojem je RTL-ova ekipa sudjelovala zajedno s kolegama iz istraživačke novinarske mreže Lighthouse Reports iz Nizozemske, švicarskog SRF Rundschaua, njemačkog ARD Studia Beč, ARD Monitora, francuskog Liberationa, nizozemskog Pointera, Novosti i der Spiegela.

Nakon što je objavljen videosnimak na kojem se vidi da interventna policija u šumi na granici s Bosnom i Hercegovinom tuče migrante i nasilno ih tjera nazad, policajci koji učestvuju u ovakvim aktivnostima kazali su da im je tako naređeno.

Operacija vraćanja migranata ima svoj kodni naziv “Koridor” i uobičajena je praksa u kojoj učestvuju pripadnici interventne policije zajedno s dodatnim jedinicama hrvatske policije koja bolje poznaje teren.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79