Potvrđeno iz MUP-a: Policijski radari u Konjicu počeli mjeriti brzinu

Prilikom nedavnog gostovanja u emisiji Radi Konjica, Safet Nuhić, pomoćnik komandira Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja Konjic dao je procjenu sigurnosti iz bezbjednosti saobraćaja.

Nuhić je između ostalog kazao, da je situacija ove godine povoljnija, jer u prvom kvartalu nema smrtno stradalih lica, broj povrijeđenih je na prošlogodišnjem nivou, a u porastu su „sabraćajke“ sa manjom materijalnom štetom.

Nedavno su postavljeni radari i na području općine Konjic i to na magistralnom putu M17 u mjestu Čelebići blizu osnovne škole i ulici Kolonija.

Sama pojava radara uticala je na to da vozači voze sporije, a kazne su velike za prekoračenje brzine. Kroz Koloniju je ograničenje 50 km/h i po mišljenju Nuhića to je izuzetno veliko imajući u vidu da preko 10 km/h nema ograničenje i kada npr. kreće se vozilo, kamion kroz ovu ulici sa 60 km/h to je već opasno.

“Brzina kretanja kroz Koloniju treba biti ograničena na 40 km/h i to od motela Konjic do Trešaničkog mosta.” – ističe Nuhić.

  • Novčana kazna za prekoračenje brzine od 10-20 km/h jeste 50 KM fiksno.
  • Od 20-30 km/h kreće se od 100 KM do 300 KM i izriče se zaštitna mjera upravljanja vozilom.
  • Preko 30 km/h kazna je između 400 KM do 1.000 KM uz ostale zaštitne mjere, a kazne važe i za naseljeno i nenaseljeno područje.

Postavljanje radara pratile su i određene poteškoće. U Čelebićima nije bilo poteškoća, jer napojna struja ide sa stuba, dok je za radar u Koloniji trebalo pribaviti određene dozvole za dovod struje od nadležnih općinskih organa – kaže Nuhić.

Vozači i pješaci, oprez u saobraćaju.

 

Oprez vozači: Dva nova radara ”love” vozače u Konjicu

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79