Potvrđeno: Širenje virusa nema veze s letovima aviona

Fotografija Angele Merkel u navodnom “avionu za zaprašivanje” se društvenim mrežama dijeli od 2014. godine, konstantno uz potpuno besmislene tvrdnje.

Evo zašto avioni kruže po gradovima u BiH i šta ispušta

Uprkos tome što je ovo objavila Facebook stranica jednog satiričnog portala, sama objava ne sadrži nikakvu napomenu niti nagovještaj da se radi o satori – štaviše, identična je hiljadama sličnih u kojima se ovakve tvrdnje iznose sasvim ozbiljno. Da je tako shvaćena i ova objava, vidljivo je iz komentara.

Tvrdnje da nas “zaprašuju koronom” ili da je njemačka kancelarka Angela Merkel fotografisana u avionima “za zaprašivanje” nisu nove niti se u “zavjerološkim” krugovima shvataju satirično.

Skorašnje objave kompilacije ovih fotografija pronašli smo još ovdje, ovdje, ovdje i ovdje. Ove fotografije dijeljene su i na engleskom, španskom, njemačkom i italijanskom jeziku.

Rasprostranjeno je vjerovanje da postoji tajni atmosferski program velikih razmjera (Secret large-scale atmospheric program – SLAP), a koji, između ostalog, podrazumijeva “zaprašivanje stanovništva” iz zraka putem chemtrailsa. Chemtrails (skraćeno od “chemical trails” – hemijski tragovi) teorija je zavjere prema kojoj su tragovi koji na nebu ostaju iza aviona, zapravo, hemikalije kojima se “zaprašuje” stanovništvo. U različitim verzijama “zaprašivanju” se pripisuju različiti fiktivni ciljevi, no u proteklim mjesecima dominirala je priča o tome da se putem “hemikalija” izazivaju respiratorne bolesti – to jest, da su milioni ljudi širom svijeta, koji su se razboljeli i/ili umrli od novog koronavirusa, zapravo, “otrovani”.

No, takvo nešto se ne dešava, niti postoji nešto što se zove “chemtrails”. Tragovi koji ostaju za avionima zapravo su “contrailsi” (kondenzacijski tragovi). Fenomenom kondenzacijskih tragova bavio se naučni portal Scientific American. U tekstu objavljenom još 2001. godine navodi se da je nastanak ovakvih tragova zapravo rezultat susreta toplog i vlažnog vazduha sa hladnim:

Mlazni avioni ostavljaju bijele tragove, to jest “contrails”, iz istog razloga iz kojeg ponekad možete vidjeti svoj dah. Vruć vlažni ispuh mlaznih motora miješa se s atmosferom, koja na velikoj nadmorskoj visini ima dosta niži pritisak i temperaturu od ispušnih gasova. Vodena para sadržana u ispuhu mlaza kondenzira se i može se smrznuti, a ovaj postupak miješanja stvara oblak vrlo sličan onome koji vrući dah stvara kada je vani hladno.

Dakle, ne postoje nikakvi “programi trovanja i zaprašivanja” zbog kojih bi bilo potrebno zabraniti letenje aviona, kako vjeruju sljedbenici/e teorija zavjere, te su ovakve objave u potpunosti besmislene.

U kakvom avionu je fotografisana Angela Merkel?

Tvrdnja da je Angela Merkel posjetila avion kojim se “zaprašuje” stanovništvo pojavila se u maju 2014. godine na društvenim mrežama.

Fotografija je objavljena na oficijalnoj stranici Vlade Njemačke, kada je kancelarka Merkel posjetila proizvodnju aviona Airbus A350 u Berlinu.

Bačve koje se vide na fotografiji ne sadrže hemikalije, prema popularnom mišljenju, već običnu vodu. Koriste se za testne letove novih aviona, a fotografije takvih proba više puta su netačno predstavljene kao “dokazi o zaprašivanju”

Eksplicitne ili implicitne navode o tome da postoji “zaprašivanje” koje je na bilo koji način povezano sa širenjem virusa SARS-CoV-2 ocjenjujemo kao teoriju zavjere piše Raskrinkavanje.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79